Αυτή η πίτα με τα αρωματικά χόρτα της εποχής για γέμιση, ετοιμάζεται εύκολα με έτοιμο φύλλο και ψήνεται στα κάρβουνα για να γίνει έξτρα τραγανή και απολαυστική.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 8 φύλλα περέκ
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ραδίκια πικρά, κομμένα
- 200 γρ. σέσκουλα, κομμένα
- 500 γρ. σπανάκι, κομμένο
- 1 ματσάκι μυρώνια, κομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, κομμένες
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κατσικίσια φέτα
Για την πίτα
Για τη γέμιση
Tips
- Τα ποντιακά φύλλα περέκ γίνονται μόνο με αλεύρι και νερό. Ψήνονται παραδοσιακά στο σατζ (μια λαμαρίνα) πάνω από τη φωτιά του τζακιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε όλο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τα σέσκουλα και τα ραδίκια με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σπανάκι, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και τα τσιγαρίζουμε. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά τους αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τη φέτα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 2
Πίτα: Προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και λαδώνουμε ελαφρά ένα ένα τα φύλλα περέκ. Στα πρώτα 4 φύλλα στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω κλείνουμε με τα άλλα 4 φύλλα. Τοποθετούμε την πίτα στη σχάρα και την ψήνουμε και από τις δυο μεριές μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο και να ψηθεί. Προσέχουμε η ένταση της φωτιάς να μην είναι μεγάλη.
Styling: Τζαννής Σιφναίος | Food styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Studio M