Η μαγειρίτσα στη χορτοφαγική εκδοχή της είναι εξίσου νόστιμη με την παραδοσιακή σε βαθμό που μάλλον θα θέλετε να την καθιερώσετε στο τραπέζι και άλλες μέρες του χρόνου.
Υλικά
- 1 κιλό διάφορα μανιτάρια (πλευρώτους, πορτομπέλο, σαμπινιόν), σε μέτρια κομμάτια
- 500γρ. αντίδια, σε χοντρά κομμάτια
- 1 κιλό μαρούλια, σε χοντρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
- 3 αβγά
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι για 1-2 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.Βήμα 2
Ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τα χοντροκομμένα αντίδια και τα μαρούλια. Προσθέτετε 1½ λίτρο νερό, κλείνετε με καπάκι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.Βήμα 3
Περίπου 25 λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε μέσα το ρύζι και λίγο επιπλέον νερό, αν χρειαστεί. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.Βήμα 4
Για το αβγολέμονο: Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν μαρέγκα και κατόπιν τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνετε κρόκους και μαρέγκα χτυπώντας απαλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το λεμόνι και ανακατεύετε.Βήμα 5
Με μια κουτάλα παίρνετε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στο μίγμα των αβγών χτυπώντας δυνατά με τον αβγοδάρτη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία περίπου τέσσερις-πέντε φορές. Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινείτε με την κατσαρόλα να πάει παντού. Αφήνετε να πάρει μια βράση, αποσύρετε το σκεύος και σερβίρετε πασπαλίζοντας με επιπλέον άνηθο αν θέλετε.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση