xoirino me patates – anoigma
clock icon
2:0'

Χοιρινό με πατάτες γιαχνί

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρούς κύβους
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 κομμάτι πράσο, το άσπρο μέρος, κομμένο σε φέτες
  • 1 κλαδάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 2 μπαχάρια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπολτό
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κλαδάκι ξερή ρίγανη
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 πρέζες ανθό αλατιού

Το κρέας ταιριάζει τέλεια με τις πατάτες! Μαγειρεύουμε χοιρινό γιαχνί με πατάτες και πολλά μπαχαρικά. Ό,τι πρέπει για οικογενειακές συνάξεις!

Ζεματάμε το κρέας σε νερό που βράζει για 3΄-4΄. Το ξεπλένουμε, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το μισό ε.π. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρέας και το ανακατεύουμε να ροδίσει ελαφρά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το σέλινο. Ανακατεύουμε για 3’ μέχρι να γυαλίσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τη δάφνη, τα γαρίφαλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και τη φρέσκια ντομάτα.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, δίνουμε μια δυνατή βράση στο φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βάζουμε στην άκρη ώστε να σιγομαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας, για 40΄-50΄.

Προσθέτουμε τις πατάτες, τις οποίες έχουμε περάσει από δυνατό τηγάνι, με το υπόλοιπο μισό ε.π. ελαιόλαδο για να πάρουν χρώμα χωρίς να ψηθούν. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 30΄-40΄.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: M. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάμε το κρέας σε νερό που βράζει για 3΄-4΄. Το ξεπλένουμε, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το μισό ε.π. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρέας και το ανακατεύουμε να ροδίσει ελαφρά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το σέλινο. Ανακατεύουμε για 3’ μέχρι να γυαλίσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τη δάφνη, τα γαρίφαλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και τη φρέσκια ντομάτα.

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, δίνουμε μια δυνατή βράση στο φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βάζουμε στην άκρη ώστε να σιγομαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας, για 40΄-50΄.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τις πατάτες, τις οποίες έχουμε περάσει από δυνατό τηγάνι, με το υπόλοιπο μισό ε.π. ελαιόλαδο για να πάρουν χρώμα χωρίς να ψηθούν. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 30΄-40΄.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: M. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIO M