xoirino-mprizoliki
clock icon
3:0'

Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα

Υλικά

  • 1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους περίπου 2 κιλών (χοιρινό καρέ)
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4
  • 30 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  • 1 λίτρο κόκκινο κρασί
  • 2 καρότα καθαρισμένα
  • 3-4 κλαράκια σέλινο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • αλάτι, πιπέρι

Το χοιρινό καρέ λέγεται και μπριζολίκι και πρόκειται για ένα ενιαίο κομμάτι που περιλαμβάνει 5-6 χοιρινές μπριζόλες τουλάχιστον ενωμένες. Θα πρέπει να το περιποιηθεί λίγο ο χασάπης σας και να καθαρίσει τα κόκκαλα. Κάποιες φορές αφήνει μόνο το στρογγυλό φιλέτο. Μια πολύ ωραία πρόταση για το κυριακάτικο αλλά και το γιορτινό τραπέζι σας.

Αποβραδίς βάζετε το χοιρινό μπριζολίκι μέσα σε μια λεκανίτσα και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί, ρίχνοντας μέσα ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δύο καρότα χοντροκομμένα, τρία τέσσερα κλαράκια σέλινο και έξι σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και το αφήνετε εκεί για 12 ώρες τουλάχιστον.
Την άλλη μέρα το βγάζετε, το σκουπίζετε απαλά με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνετε, σουρώνετε τη μαρινάδα. Ανακατεύετε τέσσερις κουταλιές της σούπας μέλι μαζί με τρεις κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας και ένα φλιτζανάκι του καφέ μαρινάδα. Αλείφετε το μπριζολίκι με το μίγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°CΣ’ ένα μέτριο ταψί φούρνου βάζετε στον πάτο τα τέσσερα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάτε από πάνω το μπριζολίκι.
Σκορπάτε γύρω γύρω τα δαμάσκηνα, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού ένα νεροπότηρο μαρινάδα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2½ ώρες περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά το ξεσκεπάζετε, δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και το αφήνετε να πάρει χρώμα.
Βγάζετε και ακουμπάτε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Μαζεύετε από το ταψί τα δαμάσκηνα, τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα και τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ. Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη νόστιμη σάλτσα. Μπορείτε να σερβίρετε μαζί ένα ωραίο πιλάφι ή πατατούλες ψητές.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αποβραδίς βάζετε το χοιρινό μπριζολίκι μέσα σε μια λεκανίτσα και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί, ρίχνοντας μέσα ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δύο καρότα χοντροκομμένα, τρία τέσσερα κλαράκια σέλινο και έξι σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και το αφήνετε εκεί για 12 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 2

Την άλλη μέρα το βγάζετε, το σκουπίζετε απαλά με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνετε, σουρώνετε τη μαρινάδα. Ανακατεύετε τέσσερις κουταλιές της σούπας μέλι μαζί με τρεις κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας και ένα φλιτζανάκι του καφέ μαρινάδα. Αλείφετε το μπριζολίκι με το μίγμα.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°CΣ’ ένα μέτριο ταψί φούρνου βάζετε στον πάτο τα τέσσερα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάτε από πάνω το μπριζολίκι.

Βήμα 4

Σκορπάτε γύρω γύρω τα δαμάσκηνα, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού ένα νεροπότηρο μαρινάδα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2½ ώρες περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά το ξεσκεπάζετε, δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και το αφήνετε να πάρει χρώμα.

Βήμα 5

Βγάζετε και ακουμπάτε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Μαζεύετε από το ταψί τα δαμάσκηνα, τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα και τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ. Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη νόστιμη σάλτσα. Μπορείτε να σερβίρετε μαζί ένα ωραίο πιλάφι ή πατατούλες ψητές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb