xoirina mprizolakia-anoigma
clock icon
2:0'

Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα από ψητά πράσα και μήλα

Υλικά

    Μερίδες:4

  • 16 χοιρινά μπριζολάκια κόντρα σπάλα, λεπτά κομμένα (1 εκ.)
  • 60 γρ. μουστάρδα απαλή
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • πιτάκια για σουβλάκι
  • ντοματοσαλάτα
  • Για τη σάλτσα

  • 2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγο λευκό ξηρό κρασί
  • 3 μήλα κόκκινα
  • 15 ml μηλόξιδο
  • 10 κόκκους κόλιανδρο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια συνταγή για χοιρινά μπριζολάκια, ιδανική τόσο για ένα κυριακάτικο γεύμα όσο και για ένα κάλεσμα στο σπίτι.

Μπριζολάκια και μαρινάδα: Χτυπάμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το κρασί, το ελαιόλαδο και το μέλι με αυγοδάρτη και πιπέρι. Μαρινάρουμε τα μπριζολάκια για 2 ώρες.

Σάλτσα: Στο μεταξύ, τυλίγουμε τα πράσα σε λαδόκολλα μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο, λίγο λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα τυλίγουμε και σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45΄-50΄στη σχάρα δίπλα στα κάρβουνα που θα ψήσουμε το κρέας. Εναλλακτικά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για τον ίδιο χρόνο.

Πιο δίπλα στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, ψήνουμε τα μήλα ολόκληρα για 15΄-20΄ τυλιγμένα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν ή σε φούρνο για 45΄. Κατόπιν αφαιρούμε φλούδα και κουκούτσια.

Κόβουμε τα πράσα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον κόλιανδρο και τα μήλα, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε καλά.

Στο μεταξύ, στραγγίζουμε και ψήνουμε το κρέας σε δυνατή σχάρα σε κάρβουνα ή σε καυτό σχαροτήγανο για 4΄-5΄ από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μη στεγνώσει στο ψήσιμο. Σερβίρουμε με τη σάλτσα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Μπριζολάκια και μαρινάδα: Χτυπάμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το κρασί, το ελαιόλαδο και το μέλι με αυγοδάρτη και πιπέρι. Μαρινάρουμε τα μπριζολάκια για 2 ώρες.

Βήμα 2

Σάλτσα: Στο μεταξύ, τυλίγουμε τα πράσα σε λαδόκολλα μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο, λίγο λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα τυλίγουμε και σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45΄-50΄στη σχάρα δίπλα στα κάρβουνα που θα ψήσουμε το κρέας. Εναλλακτικά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για τον ίδιο χρόνο.

Βήμα 3

Πιο δίπλα στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, ψήνουμε τα μήλα ολόκληρα για 15΄-20΄ τυλιγμένα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν ή σε φούρνο για 45΄. Κατόπιν αφαιρούμε φλούδα και κουκούτσια.

Βήμα 4

Κόβουμε τα πράσα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον κόλιανδρο και τα μήλα, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε καλά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ, στραγγίζουμε και ψήνουμε το κρέας σε δυνατή σχάρα σε κάρβουνα ή σε καυτό σχαροτήγανο για 4΄-5΄ από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μη στεγνώσει στο ψήσιμο. Σερβίρουμε με τη σάλτσα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO LM