gluko xlouropita me sousami mikri
clock icon
40'

Χλουρόπιτα με σουσαμόμελο

Υλικά

  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 220 ml γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 60 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 10 λουκούμια βανίλιας, σε κομματάκια
  • 300 γρ. ανθότυρο φρέσκο, σε κομμάτια
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 50 γρ. καρυδόψιχα
  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα σε σκόνη
  • Για το σερβίρισμα

  • 4-5 κουτ. σούπας μέλι
  • 3-4 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο

Πανεύκολη πίτα από τη Θεσσαλία που έφτιαχναν με χλωρό τυρί που κρατούσαν πριν το βάλουν στην τσαντίλα να στραγγίξει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC/αέρα. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα ταψί και αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά με ένα πινέλο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη το αλεύρι, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουμε ένα λείο ρευστό χυλό. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Μοιράζουμε από πάνω τα λουκούμια, το ανθότυρο και τους ξηρούς καρπούς.

Ψήνουμε την πίτα για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Για το σουσαμόμελο: Βάζουμε σε μπρίκι ή κατσαρολάκι το μέλι με το σουσάμι μέχρι το μέλι να γίνει χλιαρό και πιο ρευστό. Σερβίρουμε τη χλουρόπιτα συνοδεύοντας στο πλάι με το σουσαμόμελο ή περιχύνοντας από πάνω.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC/αέρα. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα ταψί και αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά με ένα πινέλο.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη το αλεύρι, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουμε ένα λείο ρευστό χυλό. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Μοιράζουμε από πάνω τα λουκούμια, το ανθότυρο και τους ξηρούς καρπούς.

Βήμα 3

Ψήνουμε την πίτα για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Βήμα 4

Για το σουσαμόμελο: Βάζουμε σε μπρίκι ή κατσαρολάκι το μέλι με το σουσάμι μέχρι το μέλι να γίνει χλιαρό και πιο ρευστό. Σερβίρουμε τη χλουρόπιτα συνοδεύοντας στο πλάι με το σουσαμόμελο ή περιχύνοντας από πάνω.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση