Η συνταγή της γιαγιάς για τις χάντρες ήταν όπως όλες οι συνταγές της, λιτή, αρωματική και κομψή. Με τη μελωμένη γλύκα του καρότου και της ντομάτας να σιγοντάρει την αμυλώδη και μεστή γεύση του φασολιού, και μια στυφή δροσιά απ’ το δυόσμο στον ουρανίσκο που δίνει τον τόνο της καλοκαιρινής Σμυρναίικης κουζίνας που μεγάλωσα.
Υλικά
- 900 γρ. ακαθάριστες χάντρες (περ. 450 γρ. καθαρισμένες φρέσκες)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ½ καρότο, κομμένο σε μισές ροδέλες
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (ή εναλλακτικά, 1 κ.γ. αποξηραμένου)
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 300 γρ. σάλτσα ντομάτας, τριμμένης
- αλάτι, πιπέρι
- 70 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 500 ml βραστό νερό
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίστε τα φασόλια ένα- ένα και μαζέψτε τις χάντρες σε ένα μπολ. Η φύρα είναι περίπου το μισό βάρος, άρα για 450 γρ. υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε να αγοράσετε 900 γρ. φασόλια μπαρμπούνια.
Βήμα 2
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και κόψτε το καρότο στη μέση και μετά ροδέλες. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση και μόλις ζεσταθεί ρίξτε μέσα κρεμμύδι και καρότο να σοταριστούν μαλακά. Προσθέστε και τις 2 κουταλιές ζάχαρης, ανακατέψτε και σοτάρετε σιγά το μίγμα για περίπου 5′.
Βήμα 3
Προσθέστε τις χάντρες. Σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λεπτά ανακατώνοντας.
Προσθέστε την ντομάτα και το ζεστό νερό και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει επί 40′ περίπου. Αν προτιμάτε να σκεπάσετε την κατσαρόλα, βάλτε τα 2/3 του νερού και ελέγξτε στη πορεία αν θέλει συμπλήρωμα.
Βήμα 4
Στα τελευταία 10′ του βρασίματος προσθέστε το μίγμα ψιλοκομμένου μαϊντανού και δυόσμου και περιμένετε να φύγει σχεδόν όλο το νερό από τη σάλτσα ώστε να μελώσει και να είναι μια παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Οι χάντρες σερβίρονται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου και πάντως όχι καυτές, για να δέσουν και να ενταθούν οι γεύσεις. Σαφώς ζητάνε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο ωμό ε.π. ελαιόλαδο, ή και λεμόνι γιατί σπάει τη γλύκα τους με οξύτητα.