Το Cacio e Pepe είναι ένα ιταλικό μινιμαλιστικό κλασικό πιάτο που βασίζεται σε τρία μόνο βασικά συστατικά: τυρί Pecorino Romano, μαύρο πιπέρι και νερό από το βρασμό των ζυμαρικών για να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα.
Υλικά
- 200 γρ tonnarelli (ή spaghetti alla chitarra, αλλιώς καλά spaghetti No5)
- 120 - 140 γρ Pecorino Romano DOP πολύ ψιλοτριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Νερό βρασμένο από τα ζυμαρικά (αυτό είναι το μυστικό «κρέμας»)
Μερίδες: 2
Tips
- Όχι βούτυρο, όχι κρέμα, όχι ε.π.ελαιόλαδο γιατί οι Ιταλοί δεν τα θέλουν ούτε για αστείο.
- Το πιάτο πρέπει να είναι κρεμώδες αλλά όχι «βαρύ». Σερβίρουμε αμέσως με έξτρα πιπέρι.
- Τα tonnarelli είναι παραδοσιακά ρωμαϊκά, φρέσκα ζυμαρικά με τετράγωνη διατομή και πιο παχιά, «γεμάτη» υφή από τα spaghetti. Φτιάχνονται συνήθως με αυγά και αλεύρι και κρατούν υπέροχα την κρεμώδη σάλτσα της αυθεντικής cacio e pepe.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο νερό που το έχουμε αλατίσει ελάχιστα, καθώς το Pecorino είναι ήδη αρκετά αλμυρό. Παράλληλα, καβουρδίζουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να απελευθερώσει το άρωμά του. Προσθέτουμε μία γεμάτη κουτάλα από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά και αφήνουμε το πιπέρι να βράσει για μισό λεπτό, ώστε να φτιάξουμε μια αρωματική βάση.
Βήμα 2
Όσο τα ζυμαρικά βράζουν, βάζουμε σε ένα μπολ το Pecorino και το ανακατεύουμε με λίγο ζεστό νερό από την κατσαρόλα, δημιουργώντας μια παχύρρευστη πάστα. Αυτό είναι το πρώτο μυστικό: το τυρί δεν πέφτει απευθείας στο καυτό τηγάνι γιατί θα «κόψει». Θέλει προετοιμασία και έλεγχο θερμοκρασίας.
Βήμα 3
Μόλις τα ζυμαρικά είναι al dente, τα μεταφέρουμε με λαβίδα κατευθείαν στο τηγάνι με το πιπέρι, χωρίς να τα στραγγίσουμε. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε έντονα ώστε να απορροφήσουν το πιπεράτο νερό. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά την πάστα Pecorino, ανακατεύοντας δυναμικά για να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική κρέμα χωρίς σβόλους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό ζυμαρικών μέχρι η υφή να γίνει βελούδινη και να αγκαλιάζει ομοιόμορφα τα ζυμαρικά.