Ένα ωραίο ορεκτικό που σερβίρεται ως μεζές αλλά και σε ένα επίσημο τραπέζι.
1:10'
Μπρουσκέτα με μους από γίγαντες Καστοριάς και σύγκλινο Μάνης
Υλικά
- 150γρ. γίγαντες Καστοριάς μουσκεμένους αποβραδίς
- 1 μέτριο καρότο καθαρισμένο, κομμένο στη μέση
- 1 κλωνάρι σέλινο
- ¼ τις μικρού κρεμμυδιού
- 1-2 σκελίδες σκόρδο μέτριες
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
- 12 λεπτές φέτες κομμένες διαγωνίως, από μπαγκέτα
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 12 λεπτές φέτες σύγκλινο μαριναρισμένο με αρωματικά (έτοιμο του εμπορίου)
- 12 καρεδάκια από ψητή πιπεριά Φλωρίνης
Για τη μους
Για τις μπρουσκέτες
Για το γαρνίρισμα
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύγκλινο με απάκι, λούντζα ή παστουρμά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια σε άφθονο νερό μαζί με το καρότο, το σέλινο και το κρεμμύδι για 40-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, πετάτε τα λαχανικά και φυλάτε 1/3 φλιτζανιού από το νερό τους.Βήμα 2
Τοποθετείτε τους γίγαντες στο μπλέντερ και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το πιπέρι. Λιώνετε το σκόρδο με το αλάτι σε μικρό γουδί και το προσθέτετε στο μπλέντερ με τους γίγαντες. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει πολτός και προσθέτετε τμηματικά το λάδι. Το δουλεύετε καλά μέχρι να γίνει αφράτο προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο από το νερό του βρασίματος που φυλάξατε. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε το αλάτι ή και το λεμόνι. Δεν πρέπει να είναι πολύ έντονο το λεμόνι.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το αρωματικό λάδι: Ζεσταίνετε το λάδι σε μικρό τηγάνι και προσθέτετε το δεντρολίβανο. Μόλις αρχίζει να τηγανίζεται το δεντρολίβανο και βγάλει το άρωμά του, σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει το λάδι και αφαιρείτε το δεντρολίβανο.Βήμα 4
Περνάτε τις φέτες του ψωμιού από φρυγανιέρα ή τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αλείφετε αμέσως με το αρωματισμένο λάδι.Βήμα 5
Απλώνετε πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη μους των φασολιών και τοποθετείτε από πάνω μια φέτα σύγκλινο. Βάζετε ένα καρεδάκι πιπεριά από πάνω και σερβίρετε σε πιατέλα.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή