Mortimer House
clock icon
45'

Μπρουσκέτα με μπουράτα, μαρμελάδα κρεμμυδιών, φρέσκα σύκα και προσούτο

Υλικά

    Για τις μπρουσκέτες

  • 2 φέτες από χωριάτικο ψωμί, πάχους 2 εκ.
  • 2 σύκα φρέσκα
  • 250 γρ. μοτσαρέλα μπουράτα
  • 20 γρ. κρεμμύδια τουρσί
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 100 γρ. προσούτο , σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο
  • Για τη μαρμελάδα κρεμμυδιού

  • 500 γρ. κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 ml κρασί Πόρτο
  • 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 85 γρ. ζάχαρη άχνη

Ένα εύκολο και νόστιμο σνακ με άρωμα Ιταλίας. Το ιταλικό τυρί μπουράτα δένει αρμονικά με το προσούτο και τα σύκα ενώ τη συνταγή απογειώνει η μαρμελάδα κρεμμυδιών.

Μαρμελάδα κρεμμυδιού: Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μικρό κατσαρόλι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε για 2΄-3΄ μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 20΄-25΄, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ να γίνουν τραγανές για 5΄. Κόβουμε τα σύκα στα 4 και την μπουράτα σε 6 μεγάλα κομμάτια. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με τη μαρμελάδα, μοιράζουμε τη μοτσαρέλα, τα σύκα, το κρεμμύδι τουρσί και τα φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε τις μπρουσκέτες με προσούτο λεπτοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο και κρέμα μπαλσάμικο.
Φωτογραφία: David Cotsworth

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρμελάδα κρεμμυδιού: Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μικρό κατσαρόλι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε για 2΄-3΄ μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 20΄-25΄, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 2

Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ να γίνουν τραγανές για 5΄. Κόβουμε τα σύκα στα 4 και την μπουράτα σε 6 μεγάλα κομμάτια. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με τη μαρμελάδα, μοιράζουμε τη μοτσαρέλα, τα σύκα, το κρεμμύδι τουρσί και τα φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε τις μπρουσκέτες με προσούτο λεπτοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο και κρέμα μπαλσάμικο.

Φωτογραφία: David Cotsworth