Brochetas tonou Malandrenis
clock icon
30'

Brochetas τόνου: καπνιστά σουβλάκια της θάλασσας με πουρέ από μαύρους γίγαντες

Υλικά

  • 800 γρ, φιλέτο φρέσκου τόνου σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 πιπεριά χαλαπένιο, χωρίς σπόρους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες χωρίς σπόρους
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • 400 γρ μαύροι γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
  • 150 ml ζωμός ψαριού
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 8 ξυλάκια για σουβλάκια

Τα δικά μας ξυλάκια – σουβλάκια σε μια διαφορετική θαλασσινή συνταγή με φρέσκο τόνο που μας ταξιδεύει Μεξικό.

Ετοιμάζουμε την μαρινάδα για το ψάρι: Σε τηγάνι χωρίς λάδι καίμε τις πιπεριές χαλαπένιο και φλωρίνης από όλες τις πλευρές και τις ρίχνουμε σε μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, μία κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε έως ότου αποκτήσουμε μία παχύρρευστη πάστα.
Σε βαθύ σκεύος τοποθετούμε τους κύβους από τον τόνο, αλάτοπιπερώνουμε και μαρινάρουμε με την σάλτσα. Ψήνουμε για 5 λεπτά τις brochetas από όλες τις πλευρές και κρατάμε στην άκρη σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο.
Στην συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα φασόλια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον ζωμό ψαριού και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε βαθύ σκεύος πρώτα με τον πουρέ φασολιών και από πάνω στήνουμε τις brochetas. Πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε την μαρινάδα για το ψάρι: Σε τηγάνι χωρίς λάδι καίμε τις πιπεριές χαλαπένιο και φλωρίνης από όλες τις πλευρές και τις ρίχνουμε σε μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, μία κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε έως ότου αποκτήσουμε μία παχύρρευστη πάστα.

Βήμα 2

Σε βαθύ σκεύος τοποθετούμε τους κύβους από τον τόνο, αλάτοπιπερώνουμε και μαρινάρουμε με την σάλτσα. Ψήνουμε για 5 λεπτά τις brochetas από όλες τις πλευρές και κρατάμε στην άκρη σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 3

Στην συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα φασόλια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον ζωμό ψαριού και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε βαθύ σκεύος πρώτα με τον πουρέ φασολιών και από πάνω στήνουμε τις brochetas. Πασπαλίζουμε με πάπρικα.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος