arni_mprasaki-apo-tin-Thraki
clock icon
2:5'

Μπρασάκι από τη Θράκη

Υλικά

  • 1 μπουτάκι αρνίσιο 2-2½ κιλά, μαζί με το κόκαλο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 700γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αβγά
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • ¾ φλιτζανιού βούτυρο μαγειρικό ή ελαιόλαδο
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το Πάσχα που το αρνάκι έχει την τιμητική του το δοκιμάζουμε σε διάφορες παραδοσιακές συνταγές. Η θρακιώτικη εκδοχή γίνεται στην κατσαρόλα και σερβίρεται μια εβδομάδα μετά, την Κυριακή του Θωμά.

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο πάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το λεμόνι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το αρνάκι για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς το στη μέση του χρόνου και από την άλλη πλευρά. Αλατοπιπερώνετε.
Ανακατεύετε το γιαούρτι με το σκόρδο. Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο γιαούρτι. Τα ανακατεύετε καλά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα πάνω από το αρνάκι. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά ανακινώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό μαζί με βραστές πατάτες περιχυμένες με τη σάλτσα του αρνιού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο πάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.

Βήμα 2

Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το λεμόνι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το αρνάκι για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς το στη μέση του χρόνου και από την άλλη πλευρά. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Ανακατεύετε το γιαούρτι με το σκόρδο. Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο γιαούρτι. Τα ανακατεύετε καλά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα πάνω από το αρνάκι. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά ανακινώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα.

Βήμα 4

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό μαζί με βραστές πατάτες περιχυμένες με τη σάλτσα του αρνιού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey