Ο μπακαλιάρος μαγειρεμένος με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά με γνώριμα υλικά, μια συνταγή από τη Σαντορίνη που γνώρισα μέσα από το αγαπημένο μου βιβλίο γαστρονομίας «Του ανέμου και της αρμύρας».
Υλικά
- 6 μερίδες παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνι
- 100 γρ. ντοματοπελτέ
- 500 γρ. πατάτες βρασμένες
- 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
- 60 ml λευκό ξίδι
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα:
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τις πατάτες με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (πρες πουρέ), προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι και σταδιακά ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο. Τέλος, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
Βήμα 2
Βάζουμε τη σκορδαλιά στο τηγάνι και προσθέτουμε, πιπέρι, τον ντοματοπελτέ και 150 ml νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε δόσεις. Τον ακουμπάμε σε ένα πιάτο.
Βήμα 4
Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε στους 180οC για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Φωτογραφία – Food Styling: Funky Cook – Eύα Μονοχάρη