Κλασική και αγαπημένη πίτα που λατρεύουν φανατικά μικροί και μεγάλοι. Τρώγεται ιδανικά χλιαρή προς ζεστή, πασπαλισμένη φυσικά με άφθονη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Υλικά
- 500γρ. φύλλο κρούστας
- 3 φλιτζάνια γάλα
- 2/3 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 200γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα φρέσκια, τριμμένη
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- ½-¾ φλιτζανιού βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και, όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τμηματικά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει η κρέμα και την αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τις 4 κουτ. σούπας βούτυρο και ανακατεύετε για να λιώσει.Βήμα 2
Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε την τριμμένη μυζήθρα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το μίγμα στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή κρέμα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.Βήμα 4
Στρώνετε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο στενόμακρο ταψί του φούρνου, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν από το ταψί. Απλώνετε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα πάλι με βούτυρο ενδιάμεσα. Με κάθε φύλλο που στρώνετε από πάνω διπλώνετε και τις άκρες των κάτω φύλλων προς τα μέσα. Τα τελευταία τρία φύλλα τα γυρίζετε από κάτω από τις άκρες του ταψιού, έτσι ώστε οι άκρες να είναι καλυμμένες καλά.Βήμα 5
Ψήνετε την μπουγάτσα στο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και τα σερβίρετε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με κανέλα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb