Η ιστορία ξεκινά τον 19ο αιώνα στους δρόμους γύρω απί την Plaza Mayor στη Μαδρίτη. Μια πρωτεύουσα χωρίς θάλασσα, αλλά που χάρη στο σιδηροδρομικό δίκτυο έφταναν εκεί καθημερινά φρέσκα καλαμάρια από τα λιμάνια της Ισπανίας. Οι ταβερνιάρηδες τα σέρβιραν σε μικρά σάντουιτς (bocadillos) ως ένα γρήγορο και οικονομικό σνακ για εργάτες και ταξιδιώτες. Μέχρι σήμερα, η συνταγή είναι ανέγγιχτη -ψωμί, καλαμάρια, λεμόνι- και παραμένει σύμβολο της μαδριλένικης παράδοσης.

Bocadillo de calamares, το σάντουιτς με καλαμαράκια από την Ισπανία
Υλικά
- 500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα
- 150 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 50 γρ. καλαμποκάλευρο
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- 340 ml νερό χλιαρό
- 15 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. μαγιά στιγμής
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 450 γρ. αλεύρι δυνατό
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- πάπρικα γλυκιά
Για 4 άτομα
Για τα καλαμαράρια
Για τα ψωμάκια
Για το σερβίρισμα
Tips
- Χρησιμοποιούμε, ανάλογα την εποχή, μικρά καλαμαράκια τα οποία τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο γιατί είναι πιο νόστιμα σε σχέση με τις ροδέλες καλαμαριού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ψωμάκια: Σε ένα μπολ διαλύουμε σε νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί.
Βήμα 2
Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα όπου μέσα ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για 5', η ζύμη θα πρέπει να είναι υγρή και κολλώδης. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Βήμα 3
Κατόπιν ζυμώνουμε για 5΄ και αφήνουμε τη ζύμη 30΄ εκτός ψυγείου. Την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη χωρίζουμε σε 4 ισόποσα ζυμαράκια.
Βήμα 4
Πλάθουμε 4 φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε 20΄ σκεπασμένα με πετσέτα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 225°C.
Βήμα 5
Τοποθετούμε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό στον φούρνο. Χαράζουμε τα φραντζολάκια, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε τα ψωμάκια για περίπου 25΄ ή μέχρι να αποκτήσουν χρώμα.
Βήμα 6
Καλαμαράκια: Ανακατεύουμε τα δύο άλευρα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Αλατίζουμε ελαφρά τα καλαμαράκια και τα αλευρώνουμε καλά
φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Βήμα 7
Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε δόσεις για 2΄- 3΄, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το επιπλέον λάδι και τα πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Βήμα 8
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, τα γεμίζουμε με τα ζεστά καλαμαράκια και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με φέτες λεμονιού, για να στύψει ο καθένας όσο θέλει πάνω στο σάντουιτς, και πάπρικα.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη