clock icon
60'

Μπιρόψωμο με κουρκουμά και καρύδια ή με χαρουπάλευρο

Υλικά

    Για το χαρουπόψωμο

  • 1 μπουκάλι μπίρα (1/2 λίτρο) όχι πικρή
  • 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • λίγο ελαιόλαδο + λίγο σουσάμι, για τη φόρμα
  • Για το ψωμί με κουρκουμά και καρύδια

  • 1 μπουκάλι μπίρα (1/2 λίτρο) όχι πικρή
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 250γρ. αλεύρι ολικής άλεσης και 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ κουτ. σούπας κουρκουμά (κιτρινόριζα ή turmeric)
  • 6 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • λίγο ελαιόλαδο + λίγα κοπανισμένα καρύδια, για τη φόρμα

Δεν χρειάζεται προζύμι, δεν περιμένετε να φουσκώσει. Πρόκειται πραγματικά για το πιο εύκολο ψωμί σε 2 πολύ νόστιμες εκδοχές, 1 με χαρουπάλευρο και 1 με κουρκουμά και καρύδια, διαλέγετε και φτιάχνετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Αν φτιάξετε χαρουπόψωμο, ανακατεύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι ή τα δύο αλεύρια και τα αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη μπίρα, το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ μελάτο, αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Δηλαδή, να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι όταν τον αφήνετε.
Πασπαλίζετε με σουσάμι τη λαδωμένη φόρμα και αδειάζετε μέσα το μίγμα του ψωμιού. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ακόμη σουσάμι και βάζετε τη φόρμα στο φούρνο.
Για το ψωμί με κουρκουμά και καρύδια: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκανίτσα, λαδώνετε τη φόρμα την πασπαλίζετε με μερικά ψιλοκομμένα καρύδια και αδειάζετε μέσα το μίγμα του ψωμιού. Ισιώνετε την επιφάνεια, πασπαλίζετε με λίγα καρύδια ακόμα.
Βάζετε στο φούρνο τη φόρμα ή τις φόρμες αν φτιάξετε και τα δύο ψωμιά μαζί και ψήνετε για 15 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να καλοψηθεί το ψωμί σας.
Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά το ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Βήμα 2

Αν φτιάξετε χαρουπόψωμο, ανακατεύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι ή τα δύο αλεύρια και τα αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη μπίρα, το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ μελάτο, αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Δηλαδή, να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι όταν τον αφήνετε.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε με σουσάμι τη λαδωμένη φόρμα και αδειάζετε μέσα το μίγμα του ψωμιού. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ακόμη σουσάμι και βάζετε τη φόρμα στο φούρνο.

Βήμα 4

Για το ψωμί με κουρκουμά και καρύδια: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκανίτσα, λαδώνετε τη φόρμα την πασπαλίζετε με μερικά ψιλοκομμένα καρύδια και αδειάζετε μέσα το μίγμα του ψωμιού. Ισιώνετε την επιφάνεια, πασπαλίζετε με λίγα καρύδια ακόμα.

Βήμα 5

Βάζετε στο φούρνο τη φόρμα ή τις φόρμες αν φτιάξετε και τα δύο ψωμιά μαζί και ψήνετε για 15 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να καλοψηθεί το ψωμί σας.

Βήμα 6

Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά το ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.