Νόστιμα μπιφτέκια λαχανικών για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν vegan διατροφή.
Υλικά
- 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
- 2 μέτρια κολοκύθια, χοντροτριμμένα
- 1 μέτρια πατάτα, χοντροτριμμένη
- 1 κρεμμύδι τριμμένο, καλά στυμμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
- 1 ματσάκι μυρώνια
- ½ ματσάκι μάραθο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
- 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ½ φλιτζάνι πλιγούρι ψιλό
- 4 ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρια, σε πολύ μικρά κυβάκια, καλά στραγγισμένα
- 1 αγγούρι, χωρίς σπόρια, σε πολύ μικρά κυβάκια
- 2 ματσάκια μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
- 12-15 φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου, πολύ ψιλοκομμένα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα
- αλάτι
- 3-4 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λάιμ ή λεμονιού
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αγουρέλαιο
Για το ταμπουλέ
Tips
- Η ποσότητα του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε στα μπιφτέκια εξαρτάται από το πόσο καλά θα στύψετε τα λαχανικά και πόσο καλά έχουν στεγνώσει τα χορταρικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Βάζετε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να αποβάλλουν τα υγρά τους όσο προετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το στυμμένο κρεμμύδι, τα τριμμένα καρότα, την πατάτα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πλένετε καλά τα χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια και μάραθο), τα ψιλοκόβετε και τα στεγνώνετε καλά, ιδανικά σε στεγνωτήρα λαχανικών. Τα ρίχνετε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Στύβετε τα τριμμένα κολοκύθια με τα χέρια και τα προσθέτετε και αυτά στο μπολ.
Βήμα 3
Τέλος, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τη βρώμη και το αλεύρι πασπαλιστά. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά με μια σπάτουλα και πλάθετε σε μεγάλα μπιφτέκια.
Βήμα 4
Αλείφετε ένα αντικολλητικό ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο και ακουμπάτε τα μπιφτέκια. Ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Βήμα 5
Για το ταμπουλέ: Ρίχνετε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το ξεπλένετε με νερό. Γεμίζετε ξανά το μπολ με νερό και αφήνετε το πλιγούρι για 5-7 λεπτά να μουλιάσει. Το στραγγίζετε πολύ καλά στύβοντάς το με τα χέρια για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά μαζί με το πλιγούρι και αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Περιχύνετε με το χυμό λάιμ και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε ξανά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βήμα 6
Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε πιάτα και συνοδεύετε με το ταμπουλέ.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση