Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια, γεμισμένα με το αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, που το βρίσκουμε πια όλον το χρόνο. Ακόμα κι αν δεν τα ψήσετε στα κάρβουνα, το μαντέμι θα κάνει καλά τη δουλειά του…
Υλικά
- 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200γρ. κιμά χοιρινό
- 2 μελιτζάνες φλάσκες
- κεφαλογραβιέρα ή λαδοτύρι Μυτιλήνης
- 4-5 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ζυμώνετε τα δύο είδη κιμά μαζί με τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και τρεις κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.Βήμα 2
Στο μεταξύ καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε κύβους, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου. Τις στύβετε και τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Τις αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Βήμα 3
Κόβετε το τυρί σε κύβους ή μακρόστενα μπαστουνάκια. Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε μπιφτέκια, τα πλαταίνετε στην παλάμη σας και βάζετε στη μέση μία κουταλιά από τις τηγανισμένες μελιτζάνες και ένα κύβο ή μπαστουνάκι τυριού. Τα τυλίγετε με τον κιμά και τα πλάθετε ξανά σε μπιφτέκια ώστε να καλυφθεί η γέμιση. Τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα ψήσετε.Βήμα 4
Ψήνετε τα μπιφτέκια στα κάρβουνα ή σε μαντέμι που έχετε αφήσει να κάψει πολύ καλά ή σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι. Σερβίρετε τα μπιφτέκια με πράσινη σαλάτα ή κολοκυθάκια πολύ φρέσκα κομμένα σε ροδέλες και μαριναρισμένα σε μίγμα από ελαιόλαδο, μέλι, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή