mpekri-meze-anoigma
clock icon
1:15'

Μπεκρή μεζέ με μοσχάρι και πετιμέζι

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. σπαλομπριζόλα ή σπάλα μοσχαρίσια, κομμένη σε μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 250 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 60 γρ. πετιμέζι
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, χοντροκομμένες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Οι απολαυστικοί μεζέδες είναι το ζητούμενο στα γιορτινά μας τραπέζια. Δοκιμάστε τον κρασάτο μπεκρή μεζέ με μοσχάρι και πετιμέζι: απαράμιλλη γεύση και τόσο τρυφερό το μοσχάρι που λιώνει στο στόμα

Σε αντικολλητική πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα, σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια δυο καλές βράσεις. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και, τέλος, προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται να καλυφθεί το μοσχάρι.

Μαγειρεύουμε για 1 ώρα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10΄ ακόμη και αποσύρουμε. Σερβίρουμε τον μπεκρή μεζέ με τη σάλτσα του και επιπλέον φρέσκο θυμάρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε αντικολλητική πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα, σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια δυο καλές βράσεις. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και, τέλος, προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται να καλυφθεί το μοσχάρι.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε για 1 ώρα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10΄ ακόμη και αποσύρουμε. Σερβίρουμε τον μπεκρή μεζέ με τη σάλτσα του και επιπλέον φρέσκο θυμάρι.