Το εμπόριο και το αρωματικό ταξίδι του καφέ ανά τον κόσμο ξεκίνησε τον 8ο αιώνα από τη Μόκα, το γνωστό λιμάνι της Υεμένης, στην Αραβική χερσόνησο. Έκτοτε η Μόκα έχει δώσει το όνομά της σε πολλά γλυκά παρασκευασμάτα, που έχουν χρωματιστεί και αρωματιστεί
με καφέ.
Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα μόκα: βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό. Βράζετε μέχρι να σκουρύνει η καραμέλα και να πάρει το χρώμα του μελιού.
Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τον καφέ και το βούτυρο. Ανακατεύετε ζωηρά, βάζετε το κατσαρολάκι ξανά στη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 3 λεπτά ακόμα. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και τη βάζετε στο ψυγείο.
Σερβίρετε σε κάθε πιάτο από μία ολόκληρη μπανάνα κομμένη στη μέση κατά μήκος, δύο μπάλες παγωτό βανίλια και περιχύνετε με τη σάλτσα μόκα. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ ή λίγο βύσσινο κομπόστα για χρώμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα μόκα: βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό. Βράζετε μέχρι να σκουρύνει η καραμέλα και να πάρει το χρώμα του μελιού.
Βήμα 2
Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τον καφέ και το βούτυρο. Ανακατεύετε ζωηρά, βάζετε το κατσαρολάκι ξανά στη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 3 λεπτά ακόμα. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και τη βάζετε στο ψυγείο.
Βήμα 3
Σερβίρετε σε κάθε πιάτο από μία ολόκληρη μπανάνα κομμένη στη μέση κατά μήκος, δύο μπάλες παγωτό βανίλια και περιχύνετε με τη σάλτσα μόκα. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ ή λίγο βύσσινο κομπόστα για χρώμα.