Οι μπάμιες αποτελούν ένα από τα κατεξοχήν καλοκαιρινά λαχανικά. Τις δοκιμάσαμε στην ιστορική ταβέρνα «Σπύρος-Αντώνης», στα Άνω Πατήσια, μαγειρεμένες στον φούρνο. Πρόκειται για μία πολύ νόστιμη συνταγή, που σίγουρα αξίζει να συμπεριλάβετε στο εβδομαδιαίο μενού σας.

Υλικά
- 1½ κιλό μπάμιες
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 150 ml ε. π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 600 γρ. ντομάτες
- ½ φλιτζ. ξίδι
- 1 φλιτζ. δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε τις μπάμιες και με κοφτερό μαχαιράκι και καθαρίζουμε προσεκτικά το κοτσανάκι τους γύρω-γύρω δημιουργώντας έναν κώνο χωρίς να σκίσουμε τον καρπό τους.
Βήμα 2
Τις τοποθετούμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με το ξίδι και με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη ή στον ήλιο για περίπου 1 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Βήμα 3
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις πιέζουμε πάνω από ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα σποράκια τους, μαζεύοντας όμως το ζουμί τους σε μπολ. Κόβουμε τη σάρκα τους σε κυβάκια.
Βήμα 4
Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σιγομαγειρεύουμε για 20', ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 5
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο σκεύος και σοτάρουμε τις μπάμιες ανακατεύοντας απαλά. Όταν ροδίσουν ελαφρά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βήμα 6
Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί και το ζουμάκι που έχουμε φυλάξει, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο ή τον μαϊντανό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για περίπου 30'.
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης