Αναδεικνύουμε τις μπάμιες με βλίτα και λιαστή ντομάτα, ενώ η συνταγή απογειώνεται με την κρέμα φέτας.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 600 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
- ξίδι από κόκκινο κρασί
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. βλίτα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- 8 λιαστές ντομάτες, σε λεπτές φέτες
- 100 ml ξίδι βαλσαμικό
- 150 ml ζωμό λαχανικών
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
- 150 γρ. φέτα
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 6 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε ταψί, ραντίζουμε με κόκκινο ξίδι, αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 1,5 ώρα στον ήλιο. Ξεπλένουμε. Στη συνέχεια, σε πλατιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα καθαρισμένα βλίτα μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
Βήμα 2
Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι και τη λιαστή ντομάτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τις μπάμιες που έχουμε ξεπλύνει προηγουμένως και σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 5΄-6΄.
Βήμα 3
Γυρίζουμε και τις μπάμιες στο ταψί με τα βλίτα, προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και το μπούκοβο, εάν θέλουμε, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένο για 17΄-18΄ στους 220°C. Στο μεταξύ, χτυπάμε σε μπλέντερ τη φέτα με το γάλα και το γιαούρτι ώστε να έχουμε μια αραιή κρέμα.
Βήμα 4
Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ακόμη γάλα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε για 7΄-8΄ ακόμη για να πάρουν χρώμα. Θέλουμε να κρατάνε οι μπάμιες και να μην ανοίξει η σάρκα τους. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για 10΄ και σερβίρουμε με την αραιή κρέμα φέτας και ελαιόλαδο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: Sstudio M