ANOIGMA-bamies-me-keftedes
clock icon
1:10'

Μπάμιες με κεφτέδες

Υλικά

  • 1 συσκευασία Μπάμιες extra ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ 450γρ.
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 4 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ 370γρ. (κρατάτε 3 κουτ. σούπας στην άκρη για τους κεφτέδες)
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τους κεφτέδες

  • 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό
  • 3 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • ½ μαραθόριζα σε κομμάτια + 4 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • 250γρ. ψίχα ψωμιού σε φέτες, μουλιασμένη, στυμμένη
  • 3 κουτ. σούπας ντομάτα στον τρίφτη ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 4 κουτ. σούπας ούζο
  • αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λάδι για το τηγάνι

Οι μπάμιες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Μία μερίδα μπάμιες επίσης δίνει το 50% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο ενήλικας ενώ είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τον κιμά. Πολτοποιείτε τη μαραθόριζα με το ούζο και τη ρίχνετε κι αυτή στο μπολ μαζί με το μουλιασμένο και στυμμένο ψωμί, την ντομάτα και τον μάραθο ζυμώνοντας για 3 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε καλά στη φωτιά μια κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο απευθείας από το σακουλάκι και μετά από λίγο ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και τέλος τις μπάμιες. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το ξίδι, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο με το καπάκι για 20-25 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ πλάθετε κεφτεδάκια και τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα τηγανίζετε σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτετε τους κεφτέδες στην κατσαρόλα με τις μπάμιες, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και δίνετε μια τελευταία βράση στο φαγητό. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τον κιμά. Πολτοποιείτε τη μαραθόριζα με το ούζο και τη ρίχνετε κι αυτή στο μπολ μαζί με το μουλιασμένο και στυμμένο ψωμί, την ντομάτα και τον μάραθο ζυμώνοντας για 3 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε καλά στη φωτιά μια κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο απευθείας από το σακουλάκι και μετά από λίγο ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και τέλος τις μπάμιες. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το ξίδι, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο με το καπάκι για 20-25 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Στο μεταξύ πλάθετε κεφτεδάκια και τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα τηγανίζετε σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 4

Προσθέτετε τους κεφτέδες στην κατσαρόλα με τις μπάμιες, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και δίνετε μια τελευταία βράση στο φαγητό. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή