Ο μπακαλιάρος δεν αγαπάει μόνο το τηγάνι, αλλά και την κατσαρόλα όπου γίνεται ένα πολύ ωραίο και αρωματικό πιάτο με πράσα, σέλινο και αβγολέμονο.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, σε μερίδες
- 1 κιλό πράσα
- 1 κιλό σέλινο (ή λιγότερο)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρόκους αβγών
- ¾ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- 2-3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Το αβγολέμονο χωρίς ασπράδια δεν κόβει αν το ξαναζεστάνετε.
- Αν θέλετε να αποφύγετε το αβγολέμονο, διαλύετε ½ φλιτζάνι κορνφλάουρ σε ¾-1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και προσθέτετε λίγο λίγο από το ζεστό ζωμό της κατσαρόλας (περίπου 1 φλιτζάνι). Κατόπιν, ρίχνετε το μίγμα του κορνφλάουρ στην κατσαρόλα, την ανακινείτε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει 5-6 λεπτά ώστε να δέσει ελαφρά η σάλτσα του.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον ξαλμυρίζετε. Καθαρίζετε και πλένετε τα χορταρικά. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και ψιλοκόβετε το σέλινο.Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα και το σέλινο. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 3
Πάνω από τα λαχανικά ακουμπάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα στην κατσαρόλα (θα χρειαστείτε το ζωμό για το αβγολέμονο) και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί και το ψάρι. Κατόπιν, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Βήμα 4
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με το χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ και με μια κουτάλα ρίχνετε λίγο λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.Βήμα 5
Περιχύνετε τον μπακαλιάρο με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού (χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό) και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey