mpagketa-xoriatiki-anoigma
clock icon
2:30'

Μπαγκέτα χωριάτικη από τον Αράθυμο Ειρηναίο

Υλικά

    Μερίδες: 7-8 μπαγκέτες

  • 1500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 10 γρ. προζύμι
  • 350 γρ. νερό
  • 20 γρ. αλάτι

Ο Αράθυμος Ειρηναίος, από τον φούρνο 2Ε στην Τήνο, ζύμωσε για το Cantina μπαγκέτα χωριάτικη και μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή.

Ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό στο μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 7΄ σε χαμηλή ταχύτητα.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10΄ σε γρήγορη ταχύτητα και προσθέτουμε το αλάτι και το προζύμι. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20΄-30΄.

Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 500 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μεγάλα φυτίλια των 35 εκ. μήκους και 5 εκ. πάχους. Τα τοποθετούμε σε πανιά σχηματίζοντας κύματα ώστε να σηκώνονται εύκολα όταν φουσκώσουν. Τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Κοσκινίζουμε αλεύρι από πάνω, χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230°C για 25΄-35΄.

Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό στο μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 7΄ σε χαμηλή ταχύτητα.

Βήμα 2

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10΄ σε γρήγορη ταχύτητα και προσθέτουμε το αλάτι και το προζύμι. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20΄-30΄.

Βήμα 3

Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 500 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μεγάλα φυτίλια των 35 εκ. μήκους και 5 εκ. πάχους. Τα τοποθετούμε σε πανιά σχηματίζοντας κύματα ώστε να σηκώνονται εύκολα όταν φουσκώσουν. Τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 4

Κοσκινίζουμε αλεύρι από πάνω, χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230°C για 25΄-35΄.

Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου