Στα ελληνικά σημαίνει «καλομαθημένος μπαμπάς» και πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο γύρω στον δεύτερο αιώνα π.Χ., όμως την πατρότητά του διεκδικούν τόσο οι Άραβες όσο και οι Τούρκοι. Όπως και να έχει, είναι η πιο διαδεδομένη μελιτζανοσαλάτα παγκοσμίως με δεκάδες παραλλαγές.

Υλικά
- 6 μελιτζάνες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- λίγο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
- 4 κουτ. σούπας ταχίνι
- 2 λεμόνια, τον χυμό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις στεγνώνουμε και τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
Βήμα 2
Τις βάζουμε στον φούρνο και τις ψήνουμε για 25΄, και από τις δύο μεριές, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα.
Βήμα 3
Αφού κρυώσουν, τις κόβουμε κατά μήκος, αφαιρούμε τη σάρκα τους και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Βήμα 4
Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το κύμινο, ελάχιστη καυτερή πάπρικα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 5
Παράλληλα σε ένα άλλο μικρότερο μπολ διαλύουμε το ταχίνι με λίγο καυτό νερό, ανακατεύοντας καλά.
Βήμα 6
Ρίχνουμε τη σος από το ταχίνι στη μελιτζανοσαλάτα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι δοκιμάζουμε, διορθώνουμε και σερβίρουμε.
Βήμα 7
Μπορούμε να γαρνίρουμε με ρόδι και επιπλέον φύλλα φρέσκου κόλιανδρου.
Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης