Η συνήθεια του κυριακάτικου brunch έχει πλέον προσαρμοστεί και στην ελληνική κουλτούρα. Το μυστικό του απολαυστικού αποτελέσματος στην κλασική αυτή επιλογή είναι η επιτυχία της ολαντέζ.
Υλικά
- 2 ψωμάκια για μπέργκερ κομμένα στη μέση
- 100γρ. βούτυρο
- 100γρ. σπανάκι φρέσκο
- 4 φέτες ζαμπόν ωμοπλάτη ή μπούτι
- 4 αβγά
- 3 κουτ .σούπας ξίδι
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 250γρ. βούτυρο
- 4 κρόκους αβγών
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ολαντέζ
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ολαντέζ ως εξής: Λιώνετε το βούτυρο. Σε ένα κατσαρολάκι αναμιγνύετε το ξίδι με 4 κουτ. σούπας νερό. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να ελαττωθεί στο μισό, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 2
Προσθέτετε τους κρόκους και χτυπάτε με σύρμα καλά. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε το χτύπημα με το σύρμα για 8 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το μίγμα σαν κρέμα.Βήμα 3
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς. Τέλος, ρίχνετε το λεμόνι και αλατοπιπερώνετε.Βήμα 4
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σπανάκι με το βούτυρο και λίγο αλάτι μέχρι να μαραθεί.Βήμα 5
Για τα αβγά: Βράζετε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση μαζί με το ξίδι. Μόλις κοχλάσει το νερό, σπάτε προσεχτικά ένα ένα τα αβγά σε μπολάκι και τα ρίχνετε καθένα ξεχωριστά στο νερό. Τα βράζετε για 1,5 λεπτό και τα βγάζετε προσεχτικά με μια τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνετε σε ένα πιάτο.Βήμα 6
Ψήνετε τα ψωμάκια ελαφρά στο γκριλ ή την τοστιέρα. Βάζετε πάνω στο καθένα μια φέτα ζαμπόν, λίγο σπανάκι, το αβγό και περιχύνετε με σάλτσα. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τα σερβίρετε ζεστά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb