High,Angle,Of,Delicious,Rigatoni,Pasta,And,Shrimps,Gratin,Baked
clock icon
0'

Au gratin με γαρίδες και τα ζυμαρικά που περίσσεψαν

Υλικά

  • 300-400 γρ. βρασμένα ζυμαρικά (ό,τι έχετε — πένες, φιογκάκια, κοφτό, ακόμα και σπαγγέτι σπασμένα)
  • 250-300 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (αν είναι κατεψυγμένες, τις αποψύχουμε πρώτα)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • Μια πρέζα μπούκοβο ή πάπρικα, αν το θέλουμε λίγο πιο πικάντικο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος (περίπου 2-3 κ.σ.)
  • 100-150 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα, παρμεζάνα ή ένα μίγμα)
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Όταν περισσεύουν ζυμαρικά, δεν τα πετάμε. Αυτό το γκρατέν με γαρίδες και άρωμα άνηθου είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να δώσουμε νέα ζωή στα leftovers, τυλιγμένα σε μια βελούδινη, πλούσια Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες. Τις μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, απλώς να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μπούκοβο ή πάπρικα αν μας αρέσει, και στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε, και στο τέλος προσθέτουμε και τον άνηθο, για μια έκπληξη φρεσκάδας.

Συνθέτουμε το γκρατέν: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, τις σοταρισμένες γαρίδες και τη μισή ποσότητα από τη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε και λίγο τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε όλα καλά.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια κουτάλα ή σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε το γκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες. Τις μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, απλώς να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μπούκοβο ή πάπρικα αν μας αρέσει, και στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε, και στο τέλος προσθέτουμε και τον άνηθο, για μια έκπληξη φρεσκάδας.

Βήμα 3

Συνθέτουμε το γκρατέν: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, τις σοταρισμένες γαρίδες και τη μισή ποσότητα από τη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε και λίγο τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε όλα καλά.

Βήμα 4

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια κουτάλα ή σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Βήμα 5

Ψήνουμε το γκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια.