Όταν περισσεύουν ζυμαρικά, δεν τα πετάμε. Αυτό το γκρατέν με γαρίδες και άρωμα άνηθου είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να δώσουμε νέα ζωή στα leftovers, τυλιγμένα σε μια βελούδινη, πλούσια Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Υλικά
- 300-400 γρ. βρασμένα ζυμαρικά (ό,τι έχετε — πένες, φιογκάκια, κοφτό, ακόμα και σπαγγέτι σπασμένα)
- 250-300 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (αν είναι κατεψυγμένες, τις αποψύχουμε πρώτα)
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
- Μια πρέζα μπούκοβο ή πάπρικα, αν το θέλουμε λίγο πιο πικάντικο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος (περίπου 2-3 κ.σ.)
- 100-150 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα, παρμεζάνα ή ένα μίγμα)
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
- Μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες. Τις μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, απλώς να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μπούκοβο ή πάπρικα αν μας αρέσει, και στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βήμα 2
Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε, και στο τέλος προσθέτουμε και τον άνηθο, για μια έκπληξη φρεσκάδας.
Βήμα 3
Συνθέτουμε το γκρατέν: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, τις σοταρισμένες γαρίδες και τη μισή ποσότητα από τη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε και λίγο τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Βήμα 4
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια κουτάλα ή σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Βήμα 5
Ψήνουμε το γκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια.