toursia mikri
clock icon
30'

Ασπρο και κόκκινο λάχανο τουρσί

Υλικά

  • 2 κιλά άσπρο λάχανο
  • 1 κιλό κόκκινο λάχανο
  • 3 μεγάλα καρότα, βιολογικά, σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλα κλωνάρια σέλερι, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 2 καυτερές πιπερίτσες, φρέσκες ή ξερές, ολόκληρες (ή 1 κουτ. σούπας καυτερό μπούκοβο)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Tips

  • Το καρότο είναι ρίζα που κάτω από το έδαφος απορροφά μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων, γι’ αυτό θα ήταν καλό να το προτιμάμε βιολογικό.

Λάχανο τουρσί σε σπιτική βερσιόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος για να βγάλει τα αρώματά του. Εξαιρετικός μεζές και όχι μόνο τη νηστεία. Δοκιμάστε το σε σάντουιτς και θα καταλάβετε τι εννοούμε!

Κόβουμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα από τα λάχανα. Χωρίζουμε τα φύλλα τους και κόβουμε με μαχαίρι σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα λάχανα, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο, ρίχνουμε το αλάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά και να τα τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν μπόλικα υγρά -το αλάτι τα βοηθά να τα αποβάλλουν. Δεν βάζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης από την αρχή γιατί θα κοκκινίσουν τα υλικά. Επίσης, δεν βάζουμε τις καυτερές πιπερίτσες γιατί θα χάσουν την αψάδα τους. Αν, όμως, θέλουμε το τουρσί να μην είναι πολύ καυτερό, προσθέτουμε και τις πιπερίτσες (φορώντας γάντια ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα των χεριών).
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για όλο το βράδυ, για να βγουν ακόμα περισσότερα υγρά, απολύτως απαραίτητα για το τουρσί. Την επόμενη προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες (ή το μπούκοβο) και ανακατεύουμε.
Αποστειρώνουμε μερικά μέτρια γυάλινα βάζα και, όσο είναι ακόμα καυτά, μοιράζουμε το μείγμα των λαχανικών το οποίο στύβουμε καλά με τα χέρια μέσα στη λεκάνη. Αφήνουμε απαραιτήτως ένα κενό 3-4 εκ. από το στόμιο των βάζων γιατί με τη ζύμωση των λαχανικών το υγρό θα φουσκώσει και μπορεί να χυθεί. Πιέζουμε καλά το μείγμα μέσα στα βάζα με ένα κουτάλι και μετά μοιράζουμε στα βάζα το υγρό που έμεινε στη λεκάνη. Το υγρό πρέπει να καλύψει τελείως τα υλικά, αλλιώς συμπληρώνουμε με αποστειρωμένη άλμη. Κλείνουμε τα βάζα καλά και τα αφήνουμε για 20-25 ημέρες σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία. Το τουρσί είναι έτοιμο.
Μετά το άνοιγμα φυλάμε το τουρσί για 10 ημέρες σε μέρος πάντα σκοτεινό και δροσερό, χωρίς υγρασία. Για περισσότερο διάστημα το βάζουμε στο ψυγείο. Και στις δύο περιπτώσεις, κάθε φορά που παίρνουμε λίγο τουρσί απογεμίζουμε με λάδι για καλύτερη συντήρηση.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα από τα λάχανα. Χωρίζουμε τα φύλλα τους και κόβουμε με μαχαίρι σε μέτρια κομμάτια.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα λάχανα, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο, ρίχνουμε το αλάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά και να τα τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν μπόλικα υγρά -το αλάτι τα βοηθά να τα αποβάλλουν. Δεν βάζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης από την αρχή γιατί θα κοκκινίσουν τα υλικά. Επίσης, δεν βάζουμε τις καυτερές πιπερίτσες γιατί θα χάσουν την αψάδα τους. Αν, όμως, θέλουμε το τουρσί να μην είναι πολύ καυτερό, προσθέτουμε και τις πιπερίτσες (φορώντας γάντια ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα των χεριών).

Βήμα 3

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για όλο το βράδυ, για να βγουν ακόμα περισσότερα υγρά, απολύτως απαραίτητα για το τουρσί. Την επόμενη προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες (ή το μπούκοβο) και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Αποστειρώνουμε μερικά μέτρια γυάλινα βάζα και, όσο είναι ακόμα καυτά, μοιράζουμε το μείγμα των λαχανικών το οποίο στύβουμε καλά με τα χέρια μέσα στη λεκάνη. Αφήνουμε απαραιτήτως ένα κενό 3-4 εκ. από το στόμιο των βάζων γιατί με τη ζύμωση των λαχανικών το υγρό θα φουσκώσει και μπορεί να χυθεί. Πιέζουμε καλά το μείγμα μέσα στα βάζα με ένα κουτάλι και μετά μοιράζουμε στα βάζα το υγρό που έμεινε στη λεκάνη. Το υγρό πρέπει να καλύψει τελείως τα υλικά, αλλιώς συμπληρώνουμε με αποστειρωμένη άλμη. Κλείνουμε τα βάζα καλά και τα αφήνουμε για 20-25 ημέρες σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία. Το τουρσί είναι έτοιμο.

Βήμα 5

Μετά το άνοιγμα φυλάμε το τουρσί για 10 ημέρες σε μέρος πάντα σκοτεινό και δροσερό, χωρίς υγρασία. Για περισσότερο διάστημα το βάζουμε στο ψυγείο. Και στις δύο περιπτώσεις, κάθε φορά που παίρνουμε λίγο τουρσί απογεμίζουμε με λάδι για καλύτερη συντήρηση.