aromatiko_ryzi_syn_egyptioton
clock icon
45'

Αρωματικό ρύζι

Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 φλιτζ. φιδέ ψιλό
  • 5 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ρύζι για πιλάφι
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μπόλικο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 50 γρ. κάσιους
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. σταφίδες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • φιλέ αμύγδαλου για το σερβίρισμα

Ένα νόστιμο πιλάφι, που βασίζεται στον συνδυασμό ρυζιού, τσιγαρισμένου φιδέ, κιμά και ξηρών καρπών (κάσιους, κουκουνάρι, φουντούκια ή αμύγδαλο). Στην Αίγυπτο χρησιμοποιούν μια τοπική, σπυρωτή ποικιλία ρυζιού που είναι ειδικά για τέτοιου είδους φαγητού και μοιάζει με το μακρύκοκκο μπονέτ.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε τον φιδέ που τον έχουμε σπάσει με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια. Τον σοτάρουμε για 2' μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τον αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τα 4 ποτήρια νερό. Αλατίζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου 15'. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τον κιμά. Μόλις σκουρύνει λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2' - 3' ακόμα. Προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για ακόμα 5'. Προσοχή, θέλουμε τον κιμά τραγανό.

Σε ένα άλλο τηγάνι καβουρδίζουμε λίγο τα κάσιους και το κουκουνάρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα ρίχνουμε στον κιμά μαζί με τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.

Αφρατεύουμε το πιλάφι με δύο πιρούνια, προσθέτουμε το μείγμα του κιμά και ανακατεύουμε καλά.

Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και πιέζουμε καλά. Τα γυρίζουμε ανάποδα σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με φιλέ αμυγδάλου από πάνω.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε τον φιδέ που τον έχουμε σπάσει με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια. Τον σοτάρουμε για 2' μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τον αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά.

Βήμα 2

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τα 4 ποτήρια νερό. Αλατίζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου 15'. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά.

Βήμα 3

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τον κιμά. Μόλις σκουρύνει λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2' - 3' ακόμα. Προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για ακόμα 5'. Προσοχή, θέλουμε τον κιμά τραγανό.

Βήμα 4

Σε ένα άλλο τηγάνι καβουρδίζουμε λίγο τα κάσιους και το κουκουνάρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα ρίχνουμε στον κιμά μαζί με τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 5

Αφρατεύουμε το πιλάφι με δύο πιρούνια, προσθέτουμε το μείγμα του κιμά και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 6

Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και πιέζουμε καλά. Τα γυρίζουμε ανάποδα σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με φιλέ αμυγδάλου από πάνω.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης