Αγαπημένο φαγητό της κρητικής κουζίνας, που ταιριάζει πολύ στα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια.
Υλικά
- 1½ κιλό αρνάκι (από μπούτι), σε μερίδες
- 1 κιλό σταμναγκάθι καθαρισμένο, πλυμένο, ή αντίδια (επειδή δεν θα βρείτε σταμναγκάθι)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- 2-2½ φλιτζάνια νερό περίπου
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Το φαγητό γίνεται και με αντίδια ή ασκολύμπρους (ή ασκόλυμπρους) αντί για σταμναγκάθι. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αρνάκι με κατσικάκι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε, σκουπίζετε και πασπαλίζετε τα κομμάτια του κρέατος με αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρετε στο λάδι μέσα σε πλατιά κατσαρόλα μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα σβήνετε με το κρασί.Βήμα 2
Προσθέτετε όσο από το νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας και το σιγοβράζετε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει μαλακώσει.Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα χόρτα: Ζεματάτε το σταμναγκάθι σε αρκετό βραστό νερό μέχρι να μαραθεί. Το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο κρέας. Ελέγχετε για αλάτι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα και σιγοβράζετε το φαγητό για 20-25 λεπτά επιπλέον μέχρι να βράσει καλά το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του.Βήμα 4
Προσθέτετε όσο χυμό λεμονιού σάς αρέσει και ανακινείτε την κατσαρόλα για να ενωθούν οι γεύσεις της σάλτσας. Βράζετε το φαγητό για 1 λεπτό ακόμα και σερβίρετε.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή