Η κλασική συνταγή για αρνάκι με μελιτζάνες κυριολεκτικά μεταμορφώνεται με την παρουσία του δαμάσκηνου. Η ελαφρώς ξινή γεύση του προσδίδει στο φαγητό ένα τόνο που ισορροπεί τα υλικά.
Υλικά
- 1-2 κιλά αρνάκι από μπούτι, κομμένο σε μερίδες
- 6 μελιτζάνες τσακώνικες
- λάδι για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
- 12 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
- ½ κιλό ντομάτες φρέσκιες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κρέατος. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια τις ντομάτες, τις περνάτε από το μπλέντερ και μαζεύετε το χυμό τους. Διαλύετε τον πελτέ σε ένα κρασοπότηρο νερό.Βήμα 2
Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια, τις αλατίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα τουλάχιστον. Τις ξεπλένετε με νερό, τις στύβετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι, χωρίς να τις αλευρώσετε. Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να σουρώσουν.Βήμα 3
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε. Βάζετε τις μερίδες του αρνιού λίγες-λίγες να σοταριστούν απαλά και να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε σε μια πιατέλα. Πετάτε το μισό λάδι της κατσαρόλας και στο υπόλοιπο ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και τα δαμάσκηνα. Τα ροδοκοκκινίζετε απαλά και αφήνετε να φουσκώσουν λίγο. Ξαναβάζετε μέσα τις μερίδες του κρέατος και ανακατεύετε.Βήμα 4
Σβήνετε με το λευκό κρασί. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει βράση. Ταυτόχρονα ρίχνετε μέσα την κανέλα και τις λιωμένες ντομάτες. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, προσθέτετε τον διαλυμένο σε νερό πελτέ, αλατοπιπερώνετε και βράζετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι κατά τη διάρκεια του βρασίματος.Βήμα 5
Όταν το κρέας γίνει τρυφερό ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες, απαλά για να μη διαλυθούν. Τις βάζετε μέσα στη σάλτσα και πασπαλίζετε με τον ξερό δυόσμο. Συνεχίζετε το βράσιμο για περίπου 10-15 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα βάζοντας γύρω-γύρω τις μελιτζάνες και στο κέντρο το αρνάκι. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα του και αν θέλετε το συνοδεύετε με ένα χιονάτο πιλάφι.Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου