20190124163414_arnaki-me-damaskina-k-tsai-kanelas
clock icon
2:35'

Αρνάκι με δαμάσκηνα και τσάι κανέλας

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνάκι ψαχνό από σπάλα ή μπούτι, σε μερίδες
  • 500γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 400ml τσάι κανέλας βαρύ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου τριμμένους
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 πρέζα σαφράν
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα αρωματικό πιάτο με εξωτικούς… υπαινιγμούς. Δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμη γεύση δίνει στο αρνάκι το τσάι.

Βάζετε τα δαμάσκηνα να φουσκώσουν στο ζεστό τσάι για 30 λεπτά. Στο μεταξύ τρίβετε το αρνάκι με αλάτι, ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρέας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές.
Το βγάζετε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρετε και τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα, μαζί με το σκόρδο, τα μπαχαρικά το σαφράν και το μέλι. Μισοσκεπάζετε το κρέας με το τσάι από τα δαμάσκηνα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα μουλιασμένα δαμάσκηνα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη.
Ρίχνετε τέλος και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, αλατοπιπερώνετε όσο χρειάζεται και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα συνοδεύοντας με πλιγούρι ή πιλάφι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα δαμάσκηνα να φουσκώσουν στο ζεστό τσάι για 30 λεπτά. Στο μεταξύ τρίβετε το αρνάκι με αλάτι, ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρέας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές.

Βήμα 2

Το βγάζετε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρετε και τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα, μαζί με το σκόρδο, τα μπαχαρικά το σαφράν και το μέλι. Μισοσκεπάζετε το κρέας με το τσάι από τα δαμάσκηνα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Βήμα 3

Στη συνέχεια προσθέτετε τα μουλιασμένα δαμάσκηνα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη.

Βήμα 4

Ρίχνετε τέλος και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, αλατοπιπερώνετε όσο χρειάζεται και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα συνοδεύοντας με πλιγούρι ή πιλάφι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb