arnaki-kleftiko-anoigma
clock icon
6:30'

Αρνάκι κλέφτικο στη γάστρα

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 2 κιλά αρνί (μπούτι ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 4 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 120 ml χυμό ντομάτας
  • 100 γρ. φέτα
  • 100 γρ. κασέρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Φτιάχνουμε αρωματικό αρνάκι στη γάστρα με πατάτες, μαριναρισμένο με λεμόνι και βότανα. Ψήνουμε αργά για τέλειο αποτέλεσμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το αρνί, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες να μαριναριστεί.

Στρώνουμε στον πάτο μιας γάστρας τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τα κομμάτια του αρνιού πάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουμε τη φέτα και το κασέρι κομμένα σε κομμάτια ανάμεσα στο κρέας και ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 200°C. Χαμηλώνουμε στους 180°C, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 2 ώρες.

Τέλος, αφαιρούμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 20΄-30΄, μέχρι να ροδίσει το αρνί και να δέσουν τα υγρά του ταψιού.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το αρνί, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες να μαριναριστεί.

Βήμα 2

Στρώνουμε στον πάτο μιας γάστρας τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τα κομμάτια του αρνιού πάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουμε τη φέτα και το κασέρι κομμένα σε κομμάτια ανάμεσα στο κρέας και ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 200°C. Χαμηλώνουμε στους 180°C, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 2 ώρες.

Βήμα 4

Τέλος, αφαιρούμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 20΄-30΄, μέχρι να ροδίσει το αρνί και να δέσουν τα υγρά του ταψιού.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη