Arnaki katsarolas small
clock icon
2:40'

Αρνάκι κατσαρόλας με ρεβίθια και κουσκούς

Υλικά

  • 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 3-5 αρνίσια κότσια, συνολικά 1.200 γρ., με το λίπος + τα κόκαλα
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4 + 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα σαφράν, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 3 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο
  • 110 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
  • 90 γρ. σταφίδες
  • 500 γρ. κουσκούς μαγειρεμένο, ζεστό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για ένα Κυριακάτικο τραπέζι μπορούμε να ετοιμάσουμε αρνάκι εμπνευσμένο από τις κουζίνες της Ανατολής με ρεβίθια, κουσκούς, φρέσκο κόλιανδρο και σταφίδες. Ένα πολύ νόστιμο πιάτο που θα σας αρέσει πολύ!

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας τα 2 κρεμμύδια σε τέταρτα, τον κουρκουμά, το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι, το σαφράν και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 500 ml νερό, τον κόλιανδρο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Αφήνουμε να πάρουν βράση, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το αρνί.

Παράλληλα, σουρώνουμε τα ρεβίθια, τα ρίχνουμε σε χύτρα ταχύτητος με μπόλικο νερό και τα βράζουμε τουλάχιστον για 20' ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.

Αφαιρούμε τα κότσια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και μόλις κρυώσουν ελαφρώς καθαρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα και το κόβουμε σε κύβους 2-3 εκ. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι σε φέτες, τις σταφίδες και 1 ποτήρι νερό. Κλείνουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Μεταφέρουμε το έτοιμο ζεστό κουσκούς σε μια μεγάλη πιατέλα. Αφαιρούμε τα μυρωδικά από το αρνί και μεταφέρουμε το κρέας στο κέντρο της πιατέλας. Περιχύνουμε το φαγητό με σάλτσα από την κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Ant Duncan

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας τα 2 κρεμμύδια σε τέταρτα, τον κουρκουμά, το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι, το σαφράν και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 500 ml νερό, τον κόλιανδρο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Αφήνουμε να πάρουν βράση, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το αρνί.

Βήμα 2

Παράλληλα, σουρώνουμε τα ρεβίθια, τα ρίχνουμε σε χύτρα ταχύτητος με μπόλικο νερό και τα βράζουμε τουλάχιστον για 20' ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.

Βήμα 3

Αφαιρούμε τα κότσια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και μόλις κρυώσουν ελαφρώς καθαρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα και το κόβουμε σε κύβους 2-3 εκ. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι σε φέτες, τις σταφίδες και 1 ποτήρι νερό. Κλείνουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Βήμα 4

Μεταφέρουμε το έτοιμο ζεστό κουσκούς σε μια μεγάλη πιατέλα. Αφαιρούμε τα μυρωδικά από το αρνί και μεταφέρουμε το κρέας στο κέντρο της πιατέλας. Περιχύνουμε το φαγητό με σάλτσα από την κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Ant Duncan