Ένας ξεχωριστός μεζές με αρμένικη καταγωγή, που φτιάχνετε με πουρέ ρεβιθιών, ταχίνι, κουκουνάρι και σταφίδες. Ιδανικός και για τις περιόδους νηστείας.
Υλικά
- 200γρ. ρεβίθια ξεφλουδισμένα, μουσκεμένα αποβραδίς σε νερό με ¼ κουτ. γλυκού σόδα
- 200γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες, βρασμένες
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ¼ φλιτζανιού ταχίνι
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες (προτιμότερο μαύρες)
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1 φλιτζάνι ταχίνι
Για τη βάση
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα ρεβίθια. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε, τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών και τα τοποθετείτε σε μέτριο μπολ. Προσθέτετε τις βρασμένες πατάτες, περασμένες επίσης από το μύλο των λαχανικών, το αλάτι και το ταχίνι. Ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη και τη βάζετε στην άκρη.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βράζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε 2/3 φλιτζανιού νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα (σαν καραμέλα).Βήμα 3
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ταχίνι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν με τα κρεμμύδια. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά για να γίνει ένα παχύρρευστο μίγμα.Βήμα 4
Στρώνετε στον πάγκο δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο, το καθένα 30x30εκ. Κόβετε δύο αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος στο ίδιο μέγεθος και τα τοποθετείτε πάνω από το αλουμινόχαρτο. Χωρίζετε το μίγμα της βάσης στα δύο. Απλώνετε το κάθε κομμάτι στα δύο χαρτιά έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα παραλληλόγραμμα πάχους 1,5εκ. περίπου.Βήμα 5
Μοιράζετε τη γέμιση στα δύο και τη στρώνετε κατά μήκος στο κέντρο της βάσης. Με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος γυρίζετε τις άκρες της βάσης για να σκεπάσουν τη γέμιση. Κλείνετε το άνοιγμα τσιμπώντας τη ζύμη με τα δάχτυλα και τυλίγετε το ρολό με το χαρτί και μετά με το αλουμινόχαρτο. Βάζετε τα ρολά στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να κρυώσει το τοπίκ και να δέσει.Βήμα 6
Ξετυλίγετε και σερβίρετε τα ρολά μέσα σε στενόμακρες πιατέλες με το άνοιγμα προς τα κάτω. Τις πασπαλίζετε με λίγη κανέλα σε σχήμα σταυρού. Το τοπίκ κόβεται σε λεπτές φέτες και τρώγεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή