Μια μηλόπιτα που φέρνει τα πάνω κάτω. Ζουμερή στη βάση της με τα ψημένα μήλα και την ωραία, τραγανή ζύμη από πάνω. Μια μπάλα παγωτό βανίλια κάνει μαζί της την τέλεια παρέα!
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ετοιμάζετε τα μήλα: Κόβετε τα μήλα στη μέση και μετά σε μικρά κυβάκια. Τα βάζετε σε ένα μπολ. Κόβετε και το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και “ξύνετε” τα σποράκια του στο μπολ με τα μήλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το Amaretto και ανακατεύετε πολύ καλά.
Έπειτα, στρώνετε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 25εκ. ή σε μικρότερα ραμεκέν, τα οποία έχετε ήδη βουτυρώσει.
Ετοιμάζετε το crumble αμυγδάλου: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα. Λίγο πριν τα υλικά γίνουν μια μάζα σταματάτε το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια, αδειάζετε το crumble πάνω στα μήλα που έχετε ήδη τοποθετήσει στο σκεύος ή το μοιράζετε στα ραμεκέν. Ψήνετε στο φούρνο στους 160°C για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ετοιμάζετε τα μήλα: Κόβετε τα μήλα στη μέση και μετά σε μικρά κυβάκια. Τα βάζετε σε ένα μπολ. Κόβετε και το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και “ξύνετε” τα σποράκια του στο μπολ με τα μήλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το Amaretto και ανακατεύετε πολύ καλά.
Έπειτα, στρώνετε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 25εκ. ή σε μικρότερα ραμεκέν, τα οποία έχετε ήδη βουτυρώσει.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε το crumble αμυγδάλου: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα. Λίγο πριν τα υλικά γίνουν μια μάζα σταματάτε το ανακάτεμα.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, αδειάζετε το crumble πάνω στα μήλα που έχετε ήδη τοποθετήσει στο σκεύος ή το μοιράζετε στα ραμεκέν. Ψήνετε στο φούρνο στους 160°C για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος.