Συνοδευτικό με αρωματικό και ανοιξιάτικο χαρακτήρα που ταιριάζει πολύ με ελαφριά πιάτα με ψάρι ή πουλερικά.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά κίτρινη ή κόκκινη ή πορτοκαλί, ψιλοκομμένη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 καρότο καθαρισμένο και τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό (περίπου)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τις πιπεριές και τις σοτάρετε κι αυτές για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 2
Ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύετε μέχρι να καλυφθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τότε το ζωμό και, όταν αρχίζει το πιλάφι να βράζει, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και το καρότο.Βήμα 3
Σιγοβράζετε για 5 λεπτά και προσθέτετε τα υπόλοιπα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Μισοσκεπάζετε το ρύζι αφήνοντας λίγο ανοιχτό το καπάκι από τη μια και το σιγοβράζετε για 10 λεπτά ή μέχρι να πιει όλο το ζουμί του. Αν δεν είναι έτοιμο το ρύζι ή αν το προτιμάτε πιο μαλακό, προσθέτετε λίγο επιπλέον ζωμό ή νερό και το βράζετε για άλλα 5 λεπτά.Βήμα 4
Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι. Αφήνετε το ρύζι να σταθεί για 10 λεπτά. Σερβίρετε σε μπολ ή μπορείτε να το στρώσετε σε φόρμα και να το ξεφορμάρετε σε στρογγυλή πιατέλα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή