AVGOPITA-ANOIXTH
clock icon
50'

Ανοιχτή πίτα με μανιτάρια, αβγά και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

    Για τη βάση

  • 2 φλιτζάνια Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2/3 φλιτζανιού γάλα
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση

  • 6 αβγά βραστά καθαρισμένα, σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 150γρ. μανιτάρια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
  • 150γρ. κασέρι, σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 2 κουτ. σούπας Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μία διαφορετική πασχαλινή πίτα και μία πολύ νόστιμη πρόταση για να αξιοποιήσετε τα βαμμένα πασχαλινά αβγά, που συνήθως ξεμένουν. Για τη βάση θα χρησιμοποιήσετε Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ που θα δώσει στη ζύμη τον απαραίτητο όγκο, ενώ για την επικάλυψη, με το Κορν Φλάουρ θα φτιάξετε μια πλούσια κρέμα.

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ενωθούν και τα ζυμώνετε καλά. Μαζεύετε την ζύμη σε μπάλα και την τοποθετείτε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώνετε ελαφρά, για να γίνει λεία και αφήνετε τη ζύμη για 5 λεπτά να «ξεκουραστεί».
Λαδώνετε την ταρτιέρα σας ή ένα ταψάκι διαμ. 30εκ. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος της ταρτιέρας σας. Την μεταφέρετε μαζί με το χαρτί πάνω από την ταρτιέρα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη, αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί και πιέζετε το ζυμάρι στον πάτο και στα τοιχώματα της ταρτιέρας για να εφαρμόσει. Τρυπάτε τον πάτο και τα τοιχώματα με πιρούνι και την ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Στο μεταξύ, σοτάρετε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζετε και τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αβγό σε μικρή κατσαρόλα και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση. Τότε σβήνετε τη φωτιά.
Στρώνετε τις ροδέλες των αβγών πάνω στην προψημένη ζύμη και τα αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε τα μανιτάρια πάνω από τα αβγά και σκορπίζετε το κασέρι από πάνω. Ανακατεύετε το αβγό στη σάλτσα γιαουρτιού και περιχύνετε τη γέμιση της πίτας. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με την κεφαλογραβιέρα και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 8-10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί. Σερβίρεται ζεστή.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ενωθούν και τα ζυμώνετε καλά. Μαζεύετε την ζύμη σε μπάλα και την τοποθετείτε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώνετε ελαφρά, για να γίνει λεία και αφήνετε τη ζύμη για 5 λεπτά να «ξεκουραστεί».

Βήμα 2

Λαδώνετε την ταρτιέρα σας ή ένα ταψάκι διαμ. 30εκ. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος της ταρτιέρας σας. Την μεταφέρετε μαζί με το χαρτί πάνω από την ταρτιέρα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη, αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί και πιέζετε το ζυμάρι στον πάτο και στα τοιχώματα της ταρτιέρας για να εφαρμόσει. Τρυπάτε τον πάτο και τα τοιχώματα με πιρούνι και την ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, σοτάρετε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε και τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αβγό σε μικρή κατσαρόλα και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση. Τότε σβήνετε τη φωτιά.

Βήμα 5

Στρώνετε τις ροδέλες των αβγών πάνω στην προψημένη ζύμη και τα αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε τα μανιτάρια πάνω από τα αβγά και σκορπίζετε το κασέρι από πάνω. Ανακατεύετε το αβγό στη σάλτσα γιαουρτιού και περιχύνετε τη γέμιση της πίτας. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με την κεφαλογραβιέρα και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 8-10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί. Σερβίρεται ζεστή.