peach cake with thyme and lemon
clock icon
60'

Αναποδογυριστό κέικ με ροδάκινα και θυμάρι

Υλικά

    Μερίδες: 8-10

  • 3 ώριμα ροδάκινα
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι
  • Για την καραμέλα

  • 60 γρ. Βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • Για το κέικ

  • 70 γρ. Βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης, ελαφρώς χτυπημένη
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 190 γρ. φαρίνα

Φτιάχνουμε κέικ με λαχταριστά ροδάκινα και για υψηλή ποιότητα υλικών και απόλυτη επιτυχία στο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε προϊόντα Arla και Lurpak.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλένουμε καλά τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5 εκ. κρατώντας τη φλούδα τους.

Καραμέλα: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το Βούτυρο Lurpak, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια ωραία καραμέλα.

Προσθέτουμε στην καραμέλα τις φέτες από τα ροδάκινα και το θυμάρι, ανακατεύουμε ελαφρά έτσι ώστε η καραμέλα να πάει παντού και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνουμε τα ροδάκινα με την καραμέλα να κρυώσουν για λίγο και στο μεταξύ φτιάχνουμε το μείγμα του κέικ.

Κέικ: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το Βούτυρο Lurpak μαζί με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε την Arla Κρέμα Γάλακτος, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, κατόπιν τη βανίλια και τα αυγά ένα-ένα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτουμε τη φαρίνα κοσκινισμένη, σε δόσεις, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα για λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.

Σε μια βουτυρωμένη φόρμα διαμ. 24 εκ. στρώνουμε τα ροδάκινα κυκλικά και τα περιχύνουμε με την καραμέλα που έχουμε ετοιμάσει. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ πάνω από τα ροδάκινα και ψήνουμε για περίπου 25΄-30΄. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του - θα πρέπει να βγει στεγνό. Διαφορετικά το ψήνουμε για άλλα 5΄.

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει καλά προτού το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα και το σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλένουμε καλά τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5 εκ. κρατώντας τη φλούδα τους.

Καραμέλα: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το Βούτυρο Lurpak, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια ωραία καραμέλα.

Προσθέτουμε στην καραμέλα τις φέτες από τα ροδάκινα και το θυμάρι, ανακατεύουμε ελαφρά έτσι ώστε η καραμέλα να πάει παντού και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνουμε τα ροδάκινα με την καραμέλα να κρυώσουν για λίγο και στο μεταξύ φτιάχνουμε το μείγμα του κέικ.

Βήμα 2

Κέικ: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το Βούτυρο Lurpak μαζί με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε την Arla Κρέμα Γάλακτος, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, κατόπιν τη βανίλια και τα αυγά ένα-ένα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτουμε τη φαρίνα κοσκινισμένη, σε δόσεις, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα για λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.

Βήμα 3

Σε μια βουτυρωμένη φόρμα διαμ. 24 εκ. στρώνουμε τα ροδάκινα κυκλικά και τα περιχύνουμε με την καραμέλα που έχουμε ετοιμάσει. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ πάνω από τα ροδάκινα και ψήνουμε για περίπου 25΄-30΄. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του - θα πρέπει να βγει στεγνό. Διαφορετικά το ψήνουμε για άλλα 5΄.

Βήμα 4

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει καλά προτού το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα και το σερβίρουμε.