Τη συνταγή που σας δίνω την έχω αρκετά χρόνια τώρα, από την κυρία Ματούλα -θεία του Γιάννη Ρίτσου- που μου έδωσε να το δοκιμάσω στη Μονεμβασιά.
Υλικά
- 1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
- 4 πικραμύγδαλα ασπρισμένα ή εσάνς αμυγδάλου
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2½ φλιτζάνια νερό
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- λίγο ανθόνερο ή μαστίχα κοπανισμένη
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλέθετε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα στο μπλέντερ, ώστε να γίνουν σχεδόν σαν πούδρα.Βήμα 2
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα αμύγδαλα. Ανακατεύετε συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά, με ξύλινη κουτάλα.Βήμα 3
Όταν δέσει αρκετά το σιρόπι, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, το ανθόνερο ή τη μαστίχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα επί 1-2 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.Βήμα 4
Αποσύρετε από τη φωτιά το γλυκό και ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει. Το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb