Κέικ στην αλμυρή εκδοχή του, σαν σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, που φτιάχνετε εύκολα με Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ για εγγυημένη επιτυχία!
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί. Στραγγίζετε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το προσθέτετε στο κρεμμύδι και το σοτάρετε λίγο σε δυνατή φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη σε σουρωτήρι να βγάλουν τα περιττά υγρά τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά τη φόρμα σας.
Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε το γιαούρτι και ένα ένα τα αβγά, χτυπώντας μέχρι να πάρετε ένα αφράτο και ομοιογενές μίγμα.
Ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι και το ρίχνετε σαν βροχή στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτετε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, το μίγμα του σπανακιού, το πιπέρι και τέλος τη φέτα. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και χτυπάτε μια δυο φορές τη φόρμα πάνω στον πάγκο, να καθίσει καλά μέσα. Ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχετε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι -πρέπει η λάμα του να βγει στεγνή. Ξεφουρνίζετε το κέικ σπανάκι και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα να κρυώσει.
Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και όταν αποκτήσει υφή γιαουρτιού προσθέτετε τη φέτα χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί. Βάζετε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμείτε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαραθεί. Στραγγίζετε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το προσθέτετε στο κρεμμύδι και το σοτάρετε λίγο σε δυνατή φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη σε σουρωτήρι να βγάλουν τα περιττά υγρά τους.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά τη φόρμα σας.
Βήμα 3
Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε το γιαούρτι και ένα ένα τα αβγά, χτυπώντας μέχρι να πάρετε ένα αφράτο και ομοιογενές μίγμα.
Βήμα 4
Ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι και το ρίχνετε σαν βροχή στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτετε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, το μίγμα του σπανακιού, το πιπέρι και τέλος τη φέτα. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 5
Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και χτυπάτε μια δυο φορές τη φόρμα πάνω στον πάγκο, να καθίσει καλά μέσα. Ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχετε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι -πρέπει η λάμα του να βγει στεγνή. Ξεφουρνίζετε το κέικ σπανάκι και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα να κρυώσει.
Βήμα 6
Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και όταν αποκτήσει υφή γιαουρτιού προσθέτετε τη φέτα χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί. Βάζετε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμείτε.