Ιδανικά συνοδευτικά ενός απεριτίφ, σαν σνακ για το σχολείο, αλλά και για κάθε φορά που θέλετε κάτι νόστιμο και πικάντικο! Η συνταγή είναι της κυρίας Ίζλε που ζει σε μια φάρμα έξω από το Ντίσελντορφ. Δοκιμάστε τα κι εσείς!
Υλικά
- 600γρ. διάφορα κίτρινα τυριά (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, γκούντα κ.ά.), τριμμένα
- 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
- ανθρακούχο νερό ή σόδα (1 και 1/3 κουτάκι)
- αρωματικούς σπόρους ή βότανα (παπαρούνα ή μαυροκούκι ή ρίγανη ή κύμινο κ.λπ.)
Tips
- Για να διατηρήσετε περισσότερο τα παξιμαδάκια, ψήστε τα στους 180οC μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν, τοποθετήστε τα σε μεταλλικά κουτιά.
- Για να τρίψετε πιο εύκολα τα μαλακά κίτρινα τυριά, βάλτε τα για λίγο στην κατάψυξη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακατεύετε τα τυριά με το βούτυρο και το αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος.Βήμα 2
Ρίχνετε λίγο λίγο το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή (θα χρειαστείτε περίπου 1 και 1/3 κουτάκι). Μη ζυμώνετε υπερβολικά για να μη σφίξει η ζύμη και να γίνουν τα παξιμαδάκια αφράτα.Βήμα 3
Πλάθετε τη ζύμη και της δίνετε το σχήμα μακρόστενης φραντζόλας. Κόβετε σε φετούλες και τις αραδιάζετε στο ταψί.Βήμα 4
Πασπαλίζετε με αρωματικά βότανα ή σπόρους και ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Σερβίρονται χλιαρά αντί για ψωμί.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb