almyra-mpiskota
clock icon
40'

Αλμυρά παξιμαδάκια ή «παξιμαδάκια της Frau Isle»

Υλικά

  • 600γρ. διάφορα κίτρινα τυριά (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, γκούντα κ.ά.), τριμμένα
  • 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • ανθρακούχο νερό ή σόδα (1 και 1/3 κουτάκι)
  • αρωματικούς σπόρους ή βότανα (παπαρούνα ή μαυροκούκι ή ρίγανη ή κύμινο κ.λπ.)

Tips

  • Για να διατηρήσετε περισσότερο τα παξιμαδάκια, ψήστε τα στους 180οC μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν, τοποθετήστε τα σε μεταλλικά κουτιά.
  • Για να τρίψετε πιο εύκολα τα μαλακά κίτρινα τυριά, βάλτε τα για λίγο στην κατάψυξη.

Ιδανικά συνοδευτικά ενός απεριτίφ, σαν σνακ για το σχολείο, αλλά και για κάθε φορά που θέλετε κάτι νόστιμο και πικάντικο! Η συνταγή είναι της κυρίας Ίζλε που ζει σε μια φάρμα έξω από το Ντίσελντορφ. Δοκιμάστε τα κι εσείς!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακατεύετε τα τυριά με το βούτυρο και το αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος.
Ρίχνετε λίγο λίγο το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή (θα χρειαστείτε περίπου 1 και 1/3 κουτάκι). Μη ζυμώνετε υπερβολικά για να μη σφίξει η ζύμη και να γίνουν τα παξιμαδάκια αφράτα.
Πλάθετε τη ζύμη και της δίνετε το σχήμα μακρόστενης φραντζόλας. Κόβετε σε φετούλες και τις αραδιάζετε στο ταψί.
Πασπαλίζετε με αρωματικά βότανα ή σπόρους και ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Σερβίρονται χλιαρά αντί για ψωμί.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακατεύετε τα τυριά με το βούτυρο και το αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος.

Βήμα 2

Ρίχνετε λίγο λίγο το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή (θα χρειαστείτε περίπου 1 και 1/3 κουτάκι). Μη ζυμώνετε υπερβολικά για να μη σφίξει η ζύμη και να γίνουν τα παξιμαδάκια αφράτα.

Βήμα 3

Πλάθετε τη ζύμη και της δίνετε το σχήμα μακρόστενης φραντζόλας. Κόβετε σε φετούλες και τις αραδιάζετε στο ταψί.

Βήμα 4

Πασπαλίζετε με αρωματικά βότανα ή σπόρους και ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Σερβίρονται χλιαρά αντί για ψωμί.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb