agria sparaggia_anoigma
clock icon
35'

Άγρια σπαράγγια με λιαστή ντομάτα και σος σκόρδου

Υλικά

    Μερίδες:4

  • 600 γρ. άγρια σπαράγγια ή πράσινα καλλιεργημένα  
  • 3 κουτ. σούπας  ε.π. ελαιόλαδο  
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο  
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες, σε κομματάκια  
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο  
  • Για τη σος σκόρδου]  

  • 6 σκελίδες σκόρδου  
  • Χυμό από ½ λεμόνι  
  • 1 αυγό  
  • 3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή  
  • 1/4 κουτ. γλυκού τσίλι, σκόνη  
  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο  
  • Αλάτι  
  • Μαύρο πιπέρι

Μία δροσερή και θρεπτική σαλάτα εποχής που συνδυάζει τη φρεσκάδα της ελληνικής υπαίθρου με τη γλυκύτητα της  λιαστής ντομάτας και με την πικάντικη γεύση που αφήνει η σος σκόρδου.

Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψήνουμε σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 15΄.

Σε μια ψηλή κανάτα ρίχνουμε το ψημένο σκόρδο μαζί με τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι. Προσθέτουμε το αυγό και τη μουστάρδα, το τσίλι, αλάτι και ελάχιστο πιπέρι και χτυπάμε διαρκώς.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε συνεχή λεπτή ροή χτυπώντας διαρκώς για να αποκτήσει το μείγμα υφή μαγιονέζας. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Σπάμε τα σπαράγγια στο κάτω μέρος πετώντας τα σκληρά κοτσάνια. Διαχωρίζουμε το τρυφερό μέρος ή αλλιώς τις μύτες, λυγίζοντας τα σπαράγγια ένα-ένα με το χέρι μέχρι εκεί που κόβονται από μόνα τους.

Τοποθετούμε τις μύτες σπαραγγιών σε ένα μεγάλο μπολ και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τις ζεματάμε για 2΄-3΄ να βγάλουν την πικράδα τους. Τις σουρώνουμε.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σπαράγγια για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σπαράγγια πρέπει να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά.

Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σος σκόρδου και γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό

Styling: Κ. Λυκουρέση - Φωτογραφία: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψήνουμε σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 15΄.

Βήμα 2

Σε μια ψηλή κανάτα ρίχνουμε το ψημένο σκόρδο μαζί με τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι. Προσθέτουμε το αυγό και τη μουστάρδα, το τσίλι, αλάτι και ελάχιστο πιπέρι και χτυπάμε διαρκώς.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε συνεχή λεπτή ροή χτυπώντας διαρκώς για να αποκτήσει το μείγμα υφή μαγιονέζας. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Σπάμε τα σπαράγγια στο κάτω μέρος πετώντας τα σκληρά κοτσάνια. Διαχωρίζουμε το τρυφερό μέρος ή αλλιώς τις μύτες, λυγίζοντας τα σπαράγγια ένα-ένα με το χέρι μέχρι εκεί που κόβονται από μόνα τους.

Βήμα 5

Τοποθετούμε τις μύτες σπαραγγιών σε ένα μεγάλο μπολ και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τις ζεματάμε για 2΄-3΄ να βγάλουν την πικράδα τους. Τις σουρώνουμε.

Βήμα 6

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σπαράγγια για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σπαράγγια πρέπει να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά.

Βήμα 7

Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σος σκόρδου και γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό

Styling: Κ. Λυκουρέση - Φωτογραφία: STUDIOM