Τρυφερές καρδιές αγκινάρας γεμισμένες με σύγκλινο και βελούδινη μπεσαμέλ, γκρατιναρισμένες στο φούρνο με γραβιέρα και κοπανισμένη φρυγανιά.
Βράζετε τους πάτους της αγκινάρας για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνετε και το γάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας πιάσει η μπεσαμέλ.
Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αβγό, ανακατεύοντας δυνατά, μη σας ψηθεί. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο.
Φτιάχνετε τις αγκινάρες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, στρώνετε τις αγκινάρες, τις αλατοπιπερώνετε και τις γεμίζετε με ένα κουταλάκι τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο σύγκλινο ή μπέικον. Από πάνω τις σκεπάζετε με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο νεράκι στο πυρέξ και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει το φαγητό μια τραγανή κρούστα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τους πάτους της αγκινάρας για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνετε και το γάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας πιάσει η μπεσαμέλ.
Βήμα 3
Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αβγό, ανακατεύοντας δυνατά, μη σας ψηθεί. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο.
Βήμα 4
Φτιάχνετε τις αγκινάρες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, στρώνετε τις αγκινάρες, τις αλατοπιπερώνετε και τις γεμίζετε με ένα κουταλάκι τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο σύγκλινο ή μπέικον. Από πάνω τις σκεπάζετε με την μπεσαμέλ.
Βήμα 5
Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο νεράκι στο πυρέξ και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει το φαγητό μια τραγανή κρούστα.