Παραδοσιακή ανοιξιάτικη συνταγή, με συνδυασμό υλικών της εποχής που τα εκμεταλλεύεται στην ακμή τους. Όταν τύχει να βρείτε τρυφερά, φρέσκα κουκιά στην αγορά, αγοράστε τα μαζί με τις αγκινάρες χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί είναι μικρό το χρονικό διάστημα που θα τα βρίσκετε έτσι κάθε χρόνο.
Υλικά
- Μερίδες: 4-6
- 8 αγγινάρες και οι μίσχοι τους, καθαρισμένες
- 500 γρ. φρέσκα κουκιά με κομμένες τις άκρες τους
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα σε φέτες
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 5-6 κλωνάρια φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο (αν δεν έχει, βάλτε άνηθο)
- 6 φύλλα φασκόμηλο
- 1 λεμόνι
- 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 λίτρο βραστό ζωμό λαχανικών
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ευρύχωρη πλατιά κατσαρόλα και μέτρια ένταση στην εστία, βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν μαλακά. Στα 3’ λεπτά προσθέτετε τις ροδέλες από το καρότο και το πράσο και μόλις αρχίσουν να μαραίνονται (άλλα 3’ λεπτά), προσθέτετε τα καθαρισμένα κουκιά με τις αγκινάρες και το αλεύρι και ανακατεύετε. Αφού σοταριστούν για άλλα 3 λεπτά, προσθέτετε τον ζωμό.
Βήμα 2
Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει το σύνολο για 20 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και άλλο ένα 5λεπτο, ανάλογα με το πόσο τρυφερές είναι οι αγκινάρες σας), μέχρι να δείτε στο πηρούνι ότι οι αγκινάρες είναι σχεδόν έτοιμες.
Βήμα 3
Τότε προσθέτετε τα αρωματικά (μάραθο ή άνηθο και φασκόμηλο), αλάτι, πιπέρι και ζουμί από μισό ως ένα λεμόνι, ανάλογα με τη γεύση σας. Τα αφήνετε μαζί να βράσουν για άλλα 3-5 λεπτά ώστε να δέσει κάπως η σάλτσα απ’ το αλεύρι που είχε μπει στην αρχή, και σβήνετε την εστία.
Βήμα 4
Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το μεταφέρετε στα πιάτα. Μπορείτε να προσθέσετε μια λεπτή γραμμή φρέσκου ελαιόλαδου -αν σας αρέσει- και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.