aginares-gratenNIK2-olivemagazinegr1
clock icon
1:10'

Αγκινάρες γκρατινέ γεμιστές με σπανάκι

Υλικά

  • 12 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα του ταψιού
  • 400γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο, στεγνωμένο και ψιλοκομμένο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το γκρατινάρισμα

  • 40γρ. ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
  • 40γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια (400ml) γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένo
  • αλάτι, πιπέρι άσπρο, φρεσκοτριμμένο
  • ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα, τριμμένη

Αγκινάρες συνδυασμένες εξαιρετικά με σπανάκι και βελούδινη μπεσαμέλ που πασπαλίζονται με γραβιέρα, ψήνονται στο φούρνο και φτάνουν στο πιάτο σας με μια ωραία χρυσοκόκκινη κρούστα.

Βάζετε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνετε τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας και το χυμό λεμονιού. Τις βράζετε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλύονται.
Στο μεταξύ, φτιάχνετε και τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πέσει ο όγκος τους . Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο) σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει ελαφρά και να καβουρδιστεί. Προσθέτετε το γάλα, σταδιακά, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
Σιγοβράζετε τη μπεσαμέλ για 8 - 10 λεπτά, μέχρι δέσει, ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και αφήνετε τη σάλτσα κατά μέρος, σκεπασμένη. Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
Μόλις οι αγκινάρες βράσουν τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς και τις αραδιάζετε στο ταψί, σε μονή στρώση, με το άνοιγμα από πάνω. Μοιράζετε το μίγμα με το σπανάκι στις αγκινάρες, και τις γεμίζετε μέχρι επάνω με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε τη μπεσαμέλ με το τριμμένο τυρί, βάζετε το ταψί σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου και ψήνετε τις γεμιστές αγκινάρες για 10 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να γκρατιναριστεί, δηλαδή να αποκτήσει μια απαλή ρόδινη κρούστα. Τις σερβίρετε χλιαρές και συνοδεύετε με ντοματοσαλάτα.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνετε τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας και το χυμό λεμονιού. Τις βράζετε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλύονται.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, φτιάχνετε και τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πέσει ο όγκος τους . Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο) σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει ελαφρά και να καβουρδιστεί. Προσθέτετε το γάλα, σταδιακά, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.

Βήμα 4

Σιγοβράζετε τη μπεσαμέλ για 8 - 10 λεπτά, μέχρι δέσει, ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και αφήνετε τη σάλτσα κατά μέρος, σκεπασμένη. Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.

Βήμα 5

Μόλις οι αγκινάρες βράσουν τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς και τις αραδιάζετε στο ταψί, σε μονή στρώση, με το άνοιγμα από πάνω. Μοιράζετε το μίγμα με το σπανάκι στις αγκινάρες, και τις γεμίζετε μέχρι επάνω με την μπεσαμέλ.

Βήμα 6

Πασπαλίζετε τη μπεσαμέλ με το τριμμένο τυρί, βάζετε το ταψί σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου και ψήνετε τις γεμιστές αγκινάρες για 10 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να γκρατιναριστεί, δηλαδή να αποκτήσει μια απαλή ρόδινη κρούστα. Τις σερβίρετε χλιαρές και συνοδεύετε με ντοματοσαλάτα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή