21150403_18805_nikolaou_agkinares mikri
clock icon
60'

Αγκινάρες αλά πολίτα κλασικές

Υλικά

  • 8 μέτριες αγκινάρες φρέσκες, τρυφερές
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 λεμόνια ακέρωτα, ολόκληρα
  • 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα (κρατάτε το λευκό μέρος, ψιλοκόβετε το πράσινο)
  • 4 μέτρια καρότα, σε λεπτές φέτες
  • 4 πατάτες μικρές, κομμένες στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μόνο το καθάρισμα είναι δυσκολία σε αυτές τις νόστιμες αγκινάρες αλά πολίτα. Αλλά αν βρείτε τρυφερές αγκινάρες αξίζει και τον κόπο!

Κόβετε το ένα λεμόνι στη μέση για να τρίψετε τις αγκινάρες, στύβετε τα δύο λεμόνια και από το τέταρτο λεμόνι παίρνετε το χυμό και το ξύσμα του. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε καλά μπόλικο κρύο νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το αλεύρι και το χυμό από τα δύο λεμόνια.
Κόβετε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάτε μόνο 3εκ. και τα καθαρίζετε καλά από τις ίνες τους. Τα ρίχνετε στο λεκανάκι. Αφαιρείτε τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνετε και βγάζετε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβετε τις καρδιές στη μέση, τις τρίβετε παντού με το κομμένο λεμόνι και τις ρίχνετε και αυτές στο λεκανάκι με το νερό.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τις κομμένες και στραγγισμένες αγκινάρες με τα κοτσανάκια τους, το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε τα υλικά για 4 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Προσθέτετε τις πατάτες και το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών και ανακατεύετε. Κοσκινίζετε το κορνφλάουρ πάνω από τα υλικά της κατσαρόλας, ανακατεύετε γρήγορα και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε τα υλικά να καλυφθούν.
Αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του τελευταίου λεμονιού καθώς και τον άνηθο και ανακατεύετε απαλά. Μαγειρεύετε για άλλα 3-4 λεπτά σε σχετικά χαμηλή φωτιά και αποσύρετε. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το ένα λεμόνι στη μέση για να τρίψετε τις αγκινάρες, στύβετε τα δύο λεμόνια και από το τέταρτο λεμόνι παίρνετε το χυμό και το ξύσμα του. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε καλά μπόλικο κρύο νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το αλεύρι και το χυμό από τα δύο λεμόνια.

Βήμα 2

Κόβετε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάτε μόνο 3εκ. και τα καθαρίζετε καλά από τις ίνες τους. Τα ρίχνετε στο λεκανάκι. Αφαιρείτε τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνετε και βγάζετε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβετε τις καρδιές στη μέση, τις τρίβετε παντού με το κομμένο λεμόνι και τις ρίχνετε και αυτές στο λεκανάκι με το νερό.

Βήμα 3

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τις κομμένες και στραγγισμένες αγκινάρες με τα κοτσανάκια τους, το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε τα υλικά για 4 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Προσθέτετε τις πατάτες και το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών και ανακατεύετε. Κοσκινίζετε το κορνφλάουρ πάνω από τα υλικά της κατσαρόλας, ανακατεύετε γρήγορα και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε τα υλικά να καλυφθούν.

Βήμα 4

Αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του τελευταίου λεμονιού καθώς και τον άνηθο και ανακατεύετε απαλά. Μαγειρεύετε για άλλα 3-4 λεπτά σε σχετικά χαμηλή φωτιά και αποσύρετε. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb