Τα αμπελοφάσουλα αλλιώς, σε μια καλοκαιρινή, ζεστή σαλάτα που μαγειρεύεται στα κάρβουνα.
Υλικά
- 1 κιλό αμπελοφάσουλα
- 200 γρ. σταφύλια
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 80 γρ. μαντζουράνα
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 20 ml χυμό λεμόνι
- 10 ml μηλόξιδο
- 10 γρ. μέλι ανθέων
- 40 γρ. μουστάρδα απαλή
Μερίδες: 4-6
Για το dressing
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι τις μύτες από τα αμπελοφάσουλα και πλένουμε τις ρώγες από τα σταφύλια. Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τα αμπελοφάσουλα για 3΄-4΄ και έπειτα τα παγώνουμε σε μπολ με νερό και πάγο. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά.
Βήμα 2
Έπειτα λαδώνουμε τα αμπελοφάσουλα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο κάρβουνο ή σε σχαροτήγανο για 6΄-7΄ μαζί με τα φρέσκα κρεμμύδια, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3
Παράλληλα, σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 4
Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και σε ένα μπολ μαζί με τα αμπελοφάσουλα ρίχνουμε το dressing και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography