ampelofasoula -ANOIGMA
clock icon
25'

Αμπελοφάσουλα στο κάρβουνο με σταφύλια και μαντζουράνα

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

  • 1 κιλό αμπελοφάσουλα
  • 200 γρ. σταφύλια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για το dressing

  • 80 γρ. μαντζουράνα
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 20 ml χυμό λεμόνι
  • 10 ml μηλόξιδο
  • 10 γρ. μέλι ανθέων
  • 40 γρ. μουστάρδα απαλή

Τα αμπελοφάσουλα αλλιώς, σε μια καλοκαιρινή, ζεστή σαλάτα που μαγειρεύεται στα κάρβουνα.

Καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι τις μύτες από τα αμπελοφάσουλα και πλένουμε τις ρώγες από τα σταφύλια. Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τα αμπελοφάσουλα για 3΄-4΄ και έπειτα τα παγώνουμε σε μπολ με νερό και πάγο. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά.

Έπειτα λαδώνουμε τα αμπελοφάσουλα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο κάρβουνο ή σε σχαροτήγανο για 6΄-7΄ μαζί με τα φρέσκα κρεμμύδια, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και σε ένα μπολ μαζί με τα αμπελοφάσουλα ρίχνουμε το dressing και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι τις μύτες από τα αμπελοφάσουλα και πλένουμε τις ρώγες από τα σταφύλια. Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τα αμπελοφάσουλα για 3΄-4΄ και έπειτα τα παγώνουμε σε μπολ με νερό και πάγο. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά.

Βήμα 2

Έπειτα λαδώνουμε τα αμπελοφάσουλα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο κάρβουνο ή σε σχαροτήγανο για 6΄-7΄ μαζί με τα φρέσκα κρεμμύδια, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Βήμα 3

Παράλληλα, σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 4

Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και σε ένα μπολ μαζί με τα αμπελοφάσουλα ρίχνουμε το dressing και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography