ambelofasoula-almandine
clock icon
0'

Αμπελοφάσουλα αλ Αλμoντίν

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 50 γρ. ψίχα αμυγδάλου φιλέ
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
  • ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • προαιρετικά, δυο πρέζες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Τα haricots verts al’ almondine ή amandine είναι μια κλασική γαλλική καλοκαιρινή συνταγή με αμπελοφάσουλα.

Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα: Με μικρό μαχαίρι κόβετε τις άκρες τους και εφόσον είναι μακριά, τα κόβετε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια να είναι διαχειρίσιμα στο πιάτο. Τα πλένετε καλά.

Βράζετε τα αμπελοφάσουλα: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3-4 λίτρα νερό και το βράζετε. Προσθέτετε 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και ρίχνετε τα αμπελοφάσουλα. Κλείνετε το καπάκι να πάρει βράση και χαμηλώνετε την ένταση ώστε να βράζει χωρίς να ξεχειλίζει. Τα αμπελοφάσουλα δεν πρέπει να παραβράσουν, πρέπει να στέκουν, να είναι τραγανά. Σε 8 λεπτά κατά μέσο όρο είναι έτοιμα, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει ελαφρά ανάλογα με τον καρπό. Τα αφαιρείτε σε μεγάλο μπολ. Αν δεν τα σερβίρετε αμέσως καλύτερα να τα περάσετε από κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός και να μείνει ζωντανό το πράσινο χρώμα. Αν σερβίρετε αμέσως και τα θέλετε ζεστά απλά χρησιμοποιείστε τα έτσι.

Ετοιμάζετε το μίγμα αλμοντίν: Σε τηγάνι και σε ήπια ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο, ν’ αρχίσουν να μαραίνονται. Στα δύο λεπτά προσθέτετε τα αμύγδαλα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Περιμένετε περί τα 6 λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά, για να πάρουν λίγο χρώμα τ’ αμύγδαλα και αφαιρείτε το τηγάνι απ’ την εστία.

Ανακατεύετε τη σαλάτα: Στο μπολ που έχετε βάλει τα αμπελοφάσουλα, ρίχνετε το μίγμα αλμοντίν. Προσθέτετε ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλετε, λίγο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια μεταφέρετε τη σαλάτα σε σαλατιέρα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα: Με μικρό μαχαίρι κόβετε τις άκρες τους και εφόσον είναι μακριά, τα κόβετε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια να είναι διαχειρίσιμα στο πιάτο. Τα πλένετε καλά.

Βήμα 2

Βράζετε τα αμπελοφάσουλα: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3-4 λίτρα νερό και το βράζετε. Προσθέτετε 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και ρίχνετε τα αμπελοφάσουλα. Κλείνετε το καπάκι να πάρει βράση και χαμηλώνετε την ένταση ώστε να βράζει χωρίς να ξεχειλίζει. Τα αμπελοφάσουλα δεν πρέπει να παραβράσουν, πρέπει να στέκουν, να είναι τραγανά. Σε 8 λεπτά κατά μέσο όρο είναι έτοιμα, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει ελαφρά ανάλογα με τον καρπό. Τα αφαιρείτε σε μεγάλο μπολ. Αν δεν τα σερβίρετε αμέσως καλύτερα να τα περάσετε από κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός και να μείνει ζωντανό το πράσινο χρώμα. Αν σερβίρετε αμέσως και τα θέλετε ζεστά απλά χρησιμοποιείστε τα έτσι.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το μίγμα αλμοντίν: Σε τηγάνι και σε ήπια ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο, ν’ αρχίσουν να μαραίνονται. Στα δύο λεπτά προσθέτετε τα αμύγδαλα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Περιμένετε περί τα 6 λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά, για να πάρουν λίγο χρώμα τ’ αμύγδαλα και αφαιρείτε το τηγάνι απ’ την εστία.

Βήμα 4

Ανακατεύετε τη σαλάτα: Στο μπολ που έχετε βάλει τα αμπελοφάσουλα, ρίχνετε το μίγμα αλμοντίν. Προσθέτετε ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλετε, λίγο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια μεταφέρετε τη σαλάτα σε σαλατιέρα.